Column: Niet verzekerd
Ik heb dat voor laten komen en werd in hoger beroep vrijgesproken. Een NLTO-advocaat wilde wel bijstand verlenen, maar ik moest zoveel aanleveren dat ik besloot het zelf wel te doen. Als ik wil, kan ik praten als Brugman. Het was ook een eerlijk en kloppend verhaal. Resultaat: vrijspraak.
Verzekering
Toch maar eens geïnformeerd bij Univé naar een rechtsbijstandsverzekering voor ons bedrijf. We krijgen steeds meer te maken met handelsgewassen, overheidsmaatregelen en leveringscontracten. Bovendien klagen omwonenden vaker over het uitzicht, lawaai en stank, waarmee ze soms doorgaan tot aan de Raad van State. Ook moeten we met de handen in de zakken toezien hoe onze gewassen worden opgevreten door ganzen en reeën. Vossen en nu ook de wolf verscheuren onze mooie weidevogels, schapen en vee voor onze ogen, en we mogen niets doen. Als de prijs van uien en consumptieaardappelen goed is, is er niets aan de hand. Maar als de prijs laag is, wordt er net zo lang in die producten gesneden tot er een kwaliteitsmankement wordt gevonden.
Advies
Onze persoonlijke Univé-adviseur dus maar eens gebeld. Hij kwam met papieren over een rechtsbijstandsbedrijfsverzekering. Die bleven vervolgens nog even liggen, maar nu gingen we de knoop doorhakken. Echter, de verzekerde polisvoorwaarden waren inmiddels gewijzigd. Met enig onderdrukt leedvermaak vertelde hij dat we te laat waren. Procederen tegen overheidsmaatregelen wordt in de nieuwe polissen niet meer gedekt. Univé weet zeker dat er conflicten komen, alleen nog niet wanneer. Dus problemen met mestwetgeving, teeltvrije zones, normoverschrijding van nutriënten, afstroming van overtollig water van een perceel naar het oppervlaktewater, fouten met rustgewassen, met als gevolg kortingen op onze bedrijfstoeslag: allemaal niet meer juridisch gedekt. De adviseur zegt dat dit een afspraak is tussen alle verzekeringsmaatschappijen. Begrijpt u dat we nog even weer geen uitgebreide bedrijfsrechtsbijstandsverzekering hebben afgesloten?