Lagere aardappelopbrengsten bepalen Europese markt

Proefrooiingen in Nederland en België wijzen erop dat de oogsten beperkt zijn. Doorwas is een risico voor de kwaliteit. Hitte gevolgd door neerslag verhoogt het risico, maar het effect is rasafhankelijk. De berichten van de afgelopen dagen wijzen erop dat ook de middelvroege aardappelrassen in productie achterblijven.
Ondertussen berichten buitenlandse bladen en boerenorganisaties over slechte opbrengsten in de Alpen, Midden-Europa, Oost-Duitsland en Polen. Als de opbrengsten daar laag zijn zullen kopers uit deze landen zich eerder melden op de markt voor importaardappelen. In het afgelopen seizoen ontbrak de Europese vraag en zocht Nederland met succes kopers voor consumptieaardappelen in West-Afrika en andere verre bestemmingen.
Opbrengsten liggen in Oostenrijk een kwart lager dan vorig seizoen. Zwitserland meldt zich nu al op de markt. Traditioneel koopt dit land bij tekort aan aardappelen bij Nederland aan. Prijs is voor de Zwitsers geen beletsel. Kwaliteitsgarantie staat voorop. Het eigen product heeft een telersprijs van 50 eurocent en biologisch ligt rond 1,25 €.
Nederland
Hoe groot de beschikbare voorraad vrije aardappelen in Nederland is moet nog blijken. Met lage opbrengsten zal er na voldoen aan de contractverplichtingen slechts een klein deel beschikbaar zijn voor de vrije markt. Dat gegeven zet vanaf nu druk op de markt. Daarnaast groeien de aardappelen minder grof. Dat geeft meer snijverlies in de fritesverwerking.
België en zeker Noord-Frankrijk zijn nog droger dan Nederland geweest. Boeren in Zuidwest-Nederland meldden al eerder dat de groei uit de gewassen is. Nu volgen de telers in Noord-Nederland ook. Noord-Holland is erg droog geweest en oostwaarts brengt de regen de gewassen nauwelijks meer groei.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes