Suikeropbrengst 1,3 ton onder het vijfjaarsgemiddelde
Op dit moment is bijna een derde deel van de suikerbieten voor deze campagne verwerkt. In een eerste analyse van zes weken campagne signaleert Cosun grote verschillen in de opbrengsten tussen zowel de regio’s als ook binnen de regio’s. Zo variëren de hectare-wortelopbrengsten van nog geen 30 ton tot ruim 100 ton. Volgens Cosun hebben de extreem natte winter en het extreem natte voorjaar hier een grote invloed op gehad.
Weinig nagroei
In deze eerste periode van de campagne valt de nagroei ook lager uit dan gemiddeld. Voor Cosun aanleiding de prognose van de wortelopbrengst met 2 ton naar beneden bij te stellen. Cosun gaat nu uit van een gemiddelde hectare-opbrengst van 76,5 ton bieten.
Met een campagnegemiddelde van 16,3 procent suiker komt de verwachte suikeropbrengst daarmee uit op 12,5 ton per hectare. Dit is 0,3 ton suiker lager dan eerdere prognoses en 1,3 ton suiker lager dan het vijfjaarsgemiddelde.
Suiker- en tarrapercentages
In de eerste zes weken bedroeg het gemiddeld landelijk suikerpercentage 16 procent. Het hoogste gemiddelde suikerpercentage in de eerste zes weken is met 16,8 procent tot nu toe behaald op de Groningse Veen en Zand gronden, en het laagste met 14,8 procent op de Limburgse lössgronden. In de derde oogstweek bevatte de Limburgse bieten zelfs slechts 14,4 procent. Met 11,9 procent zat de meeste tarra in de eerste zes weken aan de bieten uit de kop van Zuid-Holland. Aan de bieten uit Overijssel-Noord zat slechts 6,6 procent en in de tweede oogstweek slechts 5,4 procent. De twee fabrieken verwerken nu circa 59.000 ton bieten per dag.