Vrijstelling voor mollentabletten tegen muizen

De vrijstelling geldt voor 120 dagen en is aan een aantal voorwaarden gebonden. De vrijstelling geldt voor de (onbedekte) teelt van wintergraan, graszaad, aardappelen, koolgewassen, wortelen en overige wortel- en knolgewassen in de provincie Friesland, uitgezonderd de Friese Waddeneilanden, de provincie Groningen, uitsluitend in het gebied ten noorden van de A7 en de provincie Flevoland, uitsluitend de gemeentes Noordoostpolder en Urk.
Vakbekwaamheid Mollen- en Woelratten bestrijding
Toepassing is voorbehouden aan mensen die in het bezit zijn van een bewijs vakbekwaamheid Mollen- en Woelratten bestrijding dat is afgegeven door Bureau Erkenningen in opdracht van de Minister van Economische Zaken. Tevens geldt dat de toepasser dient te beschikken over een verklaring van een deskundige dat de schade is veroorzaakt door veldmuizen en dat toepassing noodzakelijk is. ‘Telers kunnen nu het beste contact opnemen met hun gewasbeschermingsmiddelenhandelaar, en die kan de toepassing regelen’, zegt NAV-voorzitter Teun de Jong.
Door deze restricties zal het middel alleen worden toegepast daar waar werkelijk een noodsituatie dreigt en akkerbouwers geen andere maatregelen tot hun beschikking hebben om grote schade te voorkomen. De NAV vindt dat hiermee een goede balans is gevonden tussen akkerbouwkundige noodzaak en milieubeheer. ‘We zijn dat we dit middel nu mogen toepassen. Een boer wil tenslotte alles doen om zijn oogst te redden. De muizenoverlast heeft al te veel gekost.’ De schade kan oplopen tot 100 procent opbrengstverlies in het geval van zwaar aangetaste percelen.
Graszaad en wintergranen
De muizen hebben met name in Noord-Nederland problemen veroorzaakt in graszaad en wintergranen. Het gevaar bestaat dat nu deze gewassen (vrijwel) zijn geoogst, de problemen zich verplaatsen naar andere gewassen en van daaruit weer naar de graslanden. ‘De graanoogst is in het noorden door de regen wat vertraagd. Maar in de komende dagen zal de oogst van het land komen.’
De NAV en LTO en de Coördinator Effectief Middelenpakket van de Brancheorganisatie Akkerbouw die zich voor de toelating hebben hardgemaakt, zullen de werking van het middel goed in het oog houden. ‘Zodat we voor een volgend jaar eerder een vrijstelling kunnen krijgen. Op die manier kunnen we ook schade in graszaad en granen voorkomen.’
Geen alternatieven
Preventieve maatregelen en niet-chemische maatregelen zijn niet afdoende. Chemische alternatieven zijn niet beschikbaar. Een landbouwtechnisch doelmatige geïntegreerde teelt van wintergranen, graszaad, aardappelen, koolgewassen, wortelen en overige wortel- en knolgewassen is daarom met het beschikbare pakket aan middelen en maatregelen niet mogelijk.