Eindsprint veldgewassen gaat verschil maken

Volgens pootgoedhandelshuis Q-Potato zal in Flevoland de aardappeloogst kleiner dan 50 ton per hectare blijven. Telers op de zandgronden twitteren over matige opbrengsten. In het zuidoosten van het land beperken beregeningsverboden de groei van de aardappelen.
Berichten uit België spreken van een neerslagtekort van 200 millimeter. Verwerkers van consumptieaardappelen stellen de eisen aan het product, zeker als het de maat betreft, naar beneden bij. De droogte heeft gevolgen voor de lengte van de fritesaardappelen en voor de schilkwaliteit van veel rassen. Schurftgevoelige rassen hebben vooral te maken met de gevolgen van de droge voorjaarsmaanden.
Uien zuigen zich vol met het gevallen water. Ook in het droogste gebied van Nederland, het zuidwesten, staan veel van de uien er daarom goed bij. Uienteler Christiaan Dees in 's-Gravenpolder verwacht van zijn vroege uien weinig groei meer, maar zijn aardappelen kunnen nog wel 20 dagen vitaal zijn en tien ton extra opbrengst realiseren.
Tegenvallers in Europa
Ondanks herstel van de groei blijven berichten over opbrengsten die 15 procent lager dan normaal liggen uit de Europese teeltgebieden het nieuws domineren. Aviko gaat voor Nederland uit van 10 tot 15 procent minder opbrengst. De aardappelen hebben een groeiachterstand van twee weken.
Exportkansen liggen voor Nederland in Midden-Europa met veel lagere aardappelopbrengsten in de Alpenlanden en 30 procent minder aardappeloogst in Beieren.
Uien
Droogte en de julistorm zetten uien in delen van het land op achterstand. Uien met een sterk wortelgestel zijn dit seizoen in het voordeel, zegt Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot. Hij meldt een opbrengst van 60 ton voor het ras Hypark in de, dit jaar bijzonder droge, Wieringermeerpolder.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes