'Buitengewoon droog jaar voor zuidwestelijke uientelers'
De plassen die nu op het land liggen doen bijna vergeten hoe droog het seizoen verliep van plant- en zaaitijd tot een eind in juli. Op Noord-Beveland is geen mogelijkheid om te beregenen. In de meeste jaren is de goede grond goed voor prima uienoogsten. Dit seizoen kneep De Bruijne hem voor de plantuien. Eind juni-begin juli zag hij een buurman met tanks zoetwater in de uien. Hij besloot zijn plantuien ook zo aan de groei te houden.
Resultaat van het werk is dat er een mooie partij uien in de schuur ligt. Begin deze week dacht De Bruijne de uien mogelijk te kunnen verkopen tijdens de Uiendag op de Rusthoeve. Daar spreken telers en handel elkaar altijd. Het blijkt niet nodig: de uien zijn verkocht. De handel zoekt naar goede partijen. De telers kunnen met de huidige regen geen uien binnenrijden. Nu werkvoorraden opraken is er belangstelling voor plantuien van de telers.
Minder en minder grof
Europa en andere uienteeltgebieden melden duidelijk minder grote uienoogsten en minder grove uien daarbij. De eerste vraag uit het buitenland komt binnen. In september laat Senegal waarschijnlijk weer importuien toe. Verder liggen prijzen voor uien in Zuid-Amerika en Azië hoger. Akkerbouwer De Bruijne hoopte op een goed afzetmoment voor de plantuien voordat de zaaiuien gerooid worden. De zaaiuien mogen nog wat groeien. „Het mooiste is het als er normale opbrengsten in de uien zijn en normale prijzen”, zegt de teler.
De Uiendag 2015 is op donderdag 27 augustus in Colijnsplaat. Als het weer veldbezoek (tijdelijk) niet toelaat is er een grote tent met veel standhouders om de duizende bezoekers op te vangen. De Bruijne zal er , ondanks dat hij zijn uien al verkocht, bij zijn. Hij verwacht zeker veel telers uit het zuidwesten van het land, maar ook uienboeren uit het noorden en uit België.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Ellen Meinen