NAV wil Europese steun voor alle sectoren
Het voorgestelde pakket maatregelen getuigt volgens de NAV niet van visie en biedt geen structurele oplossing.
Akkerbouwers hebben ook te maken met lage prijzen, zoals vorig jaar de dramatisch lage aardappelprijzen. De NAV stelt dat een boer in principe een periode met lage prijzen kunnen overbruggen, omdat dat valt onder het ondernemersrisico. ‘Voor een individuele boer is het een logische keus om bij lage prijzen de productie te verhogen in de hoop het inkomen op peil te houden. Maar als iedereen dat gaat doen is het desastreus voor de hele sector.’
Beloning
De financiële steun vanuit de EU om de ergste nood te lenigen, biedt op korte termijn weliswaar enig soelaas, maar doet helemaal niets aan de oorzaak van het probleem, verklaart de NAV. Het aanbod wordt niet afgestemd op de vraag. Het crisisplan van de EMB (European Milk Board) gaat daarentegen uit van een beloning juist voor degenen die minder aanvoeren, om op die manier tot een prijsherstel te komen.
De NAV zal ook zeker protesteren als blijkt dat de steun aan de melkveehouders ten koste gaat van de andere sectoren. Waar de Landbouwraad werkelijk de landbouw mee zou helpen, is als er veel meer ruimte zou komen voor boeren om zich te organiseren, bijvoorbeeld in producentenorganisaties waarbij boeren afspraken over productievolume en prijs mogen maken, zonder meteen te hoeven vrezen voor de mededingingswetgeving.