Grond is hét transportmiddel van bodemziektes
Vraag een akkerbouwer in de rustige maanden naar de risicofactoren rond bodem- en quarantaineziekten en het verslepen van grond en hij zal waarschijnlijk aangeven hier heel zorgvuldig mee om te gaan. Maar de praktijk is weerbarstiger. Wie diezelfde vraag nog eens stelt tijdens de oogst zal merken dat dat onderwerp ineens veel lastiger is om te bespreken. Want onder druk van tijd en weer en een oogst die uit de grond moet, lijken principes ineens minder belangrijk te worden.
Ver-van-mijn-bed-show
En daar zit nu net de kneep. Bewustzijn rond bodemziektes is er pas echt als er problemen zijn, zegt Leendert Molendijk van PPO Lelystad. „Tot die tijd is het vaak een ver-van-mijn-bed-show. Die beleving is moeilijk te doorbreken.”
Het verslepen van grond speelt een zeer belangrijke rol bij het overbrengen van aaltjes en cysten. „Grond is hét transportmiddel van bodemziektes”, stelt Molendijk. Het verslepen van grond is een ernstig probleem, voegt Bert Aasman van DLV Plant daar aan toe. „Daarmee kun je ongemerkt in één keer je hele vruchtwisseling om zeep helpen.”
Huurpercelen
Gelukkig zijn de meeste telers zich bewust van de risico’s, maar met de steeds groter worden bedrijven die op steeds meer (huur-)percelen op steeds grotere afstanden hun gewassen telen, terwijl de tijd waarin de oogst uit de grond moet komen niet is toegenomen, neemt de druk toe. Het lijkt vragen om problemen.
Lees het volledige artikel in het vakblad Akker dat vandaag is verschenen