Stijgend suikergehalte én tarra
In haar wekelijks bericht over de voortgang van de bietencampagne stelt Cosun Beet Company dat ze door aanpassingen in de opbrengstverwachtingen beide fabrieken niet gelijktijdig zullen gaan eindigen. Cosun verwacht dat de fabriek in het Groningse Vierverlaten circa 3 dagen langer zal doordraaien dan de fabriek in Dinteloord. Als verwachtte einddatum voor Vierverlaten gaat Cosun nu uit van 20 januari 2025.
Gereedligdata
Cosun wijst de telers erop dat door regionale opbrengstverschillen de gereedligdata anders kunnen zijn dan de oorspronkelijke gereedligdata. Daarom krijgen de telers het advies om de actuele gereedligdatum op het Ledenportaal onder campagneplanning te volgen.
Rooiverloop
Volgens een schatting van Cosun was begin deze week ruim 50 procent van het landelijke areaal nog niet gerooid. Op dit moment zijn de rooiomstandigheden overwegend gunstig met lage tarra’s en lage bewaartemperaturen. De agrarische dienst van Cosun adviseert de telers om de huidige gunstige rooiomstandigheden te benutten.
Suikergehalte
De gunstige weersomstandigheden zorgen voor een stijging van het suikergehalte. Afgelopen week bedroeg deze landelijk gezien 16,5 procent. Een week daarvoor was deze 16,4 procent. Dit brengt het huidig suikergemiddelde over de oogst tot nu toe op 16,1 procent. Er is daarbij wel sprake van grote regionale verschillen. Zo bevatten de bieten in het noorden van het land de meeste suiker. Bieten gerooid op de Groningse veengronden bevatten afgelopen week 17,1 procent en de Groningse klei zelfs 17,3 procent suiker. Bieten afkomstig van de Zuid-Limburgse löss daarentegen hadden afgelopen week een gemiddeld suikergehalte van slechts 15,1 procent.
Tarra
Met de stijging van het suikergehalte stijgt ook de hoeveelheid tarra. Bedroeg het tarrapercentage in de eerste oogstweek 8,3 procent, steeg deze afgelopen week landelijk gezien naar gemiddeld 11,1 procent. Ook hier ziet Cosun grote verschillen. Zo hing aan de bieten uit de Bommelerwaard/Betuwe 15,3 procent tarra, de Friese klei 14,2 procent en Goeree-Overflakkee zelfs 16,2 procent.
Proeven minder tarra
Om de aangevoerde tarra en de hiermee gepaard gaande kosten terug te dringen, doet Cosun onderzoek naar het voorreinigen van bieten tijdens verlading met stationaire systemen. Komende maand worden ervaringen opgedaan in verschillende regio’s met een zogenaamde bunkermuis. Na evaluatie wordt bekeken of uitbreiding van reinigen plaats gaat vinden en dan worden er demo’s georganiseerd. Op dit moment wordt circa 22 procent van de bieten gereinigd/geladen met een bietenmuis.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: Cosun Beet Compagny