Cosun stimuleert telers meer aandacht te besteden aan bewaring bieten bij vorst
Cosun past de bewaarkosten in de laatleveringspremie voor leveringen vanaf december dusdanig aan dat een goede bewaring door de teler beter wordt gecompenseerd. In de premieregeling gaat het principe ‘vergoeding naar bewaarprestatie’ sterker meewegen. Telers die te weinig aandacht besteden aan de bewaring of geen bewaarkosten maken hebben vanaf nu geen recht meer op de vergoeding van die kosten. In een toelichting verklaart de bietencoöperatie in haar ledenblad Cosun Magazine dat bewaring een vak op zich is. „Net zoals de afstemming tussen productie van suiker en de vraag uit de markt. Elke gezonde biet levert dus geld op voor de individuele boer en voor het collectief. Daar moeten we zuinig op zijn”, aldus Adrie Bossers, lid van de raad van beheer. Afgelopen jaar zijn volgens hem voor de ‘Regeling Bijzondere Voorwaarden Vorstschade’ veel bieten aangemeld die al aan de hoop lagen en daar dus bevroren zijn geraakt. Dat zijn volgens Cosun vermijdbare verliezen. Bij dergelijke vermijdbare vorstschade aan de hoop wordt voortaan (als gebruik moet worden gemaakt van de Regeling Bijzondere Voorwaarden Vorstschade) alleen nog maar het bewaarverlies gecompenseerd. Dus niet meer de compensatie voor de bewaarkosten (afdekmateriaal en arbeid) en de reguliere extra vergoeding. Volgens Bossers moet dit telers motiveren meer aandacht te besteden aan de bewaring. „Als teler moet je altijd alert zijn op wat met je bieten kan gebeuren en zorgen voor adequate bewaarcondities. Dat is een telersverantwoordelijkheid”, zegt Bossers.
Zonde
Bossers onderstreept dat het zonde is als bieten verloren gaan. Op elke kilo suiker in de silo zit marge, die zich vertaalt in de ledentoeslag. Verloren bieten, maar ook de suiker die verloren gaat door te hoge temperaturen, gaan ten koste van de ledentoeslag.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: Cosun Beet Company