Erfemissiescan brengt risico’s emissie naar sloot in kaart
Uit metingen van de waterschappen blijkt dat de emissieroute van het erf naar de sloot groter is dan aanvankelijk gedacht. Omdat veel activiteiten met gewasbeschermingsmiddelen op het erf plaatsvinden, is het risico op emissie vrijwel niet uit te sluiten. De spuit wordt doorgaans op het erf gereinigd en gevuld. Bij het vullen kan worden gemorst en bij het schoonmaken van de spuit kan waswater met gewasbeschermingsmiddelen naar de sloot stromen of in het riool terecht komen.
Spuit vullen op het erf
Door het invullen van de erfemissiescan op www.erfemissiescan.nl kunnen akkerbouwers eenvoudig zien waar (nog) mogelijkheden liggen om de belasting van het oppervlaktewater verder te verminderen. Zij vullen vragen in over het vullen van de spuit, de inwendige en uitwendige reiniging, het stallen van de spuit en de erfsituatie. Als resultaat krijgen ze te zien bij welke van deze activiteiten emissie naar het oppervlaktewater optreedt. Daarnaast geeft de scan informatie over de wetgeving op het gebied van erfemissie en praktische informatie over maatregelen die zij kunnen nemen om emissie vanaf het erf te verminderen.
De waterschappen stellen vast dat water dat van het erf afspoelt hoge concentraties gewasbeschermingsmiddel kan bevatten. En als gewasbeschermingsmiddelen in te hoge concentraties in het oppervlaktewater voorkomen, kan dit uiteindelijk leiden tot drastische beperkingen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Met telers aan de slag
De Erfemissiescan is ontwikkeld door CLM Onderzoek en Advies en door Broos Water op verzoek van LTO Nederland, de Unie van Waterschappen, Agrodis en Nefyto. LTO Nederland en Agrodis gaan de komende maanden aan de slag om de Erfemissiescan bij akkerbouwers uit te rollen.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Nefyto
Beeld: Fenneke Wiepkema