NemaDecide Geo voegt plaatsspecifieke aanpak aaltjes toe
De bouwers van het programma leggen de laatste hand nu aan het systeem. Hetty Regeer, projectleider NemaDecide verwacht dat boeren binnenkort kunnen beschikken over het systeem voor AM. „Alles is ook al ontwikkeld voor de uitbreiding met de aaltjes Pratylenchus penetrans en Meloidogyne chitwoodi. Daar koppelen we nu ook de geoinformatie aan.” Regeer verwacht dat het een kwestie van maanden is voor het systeem klaar is voor deze andere aaltjes.
Belangrijk voor de werking van het systeem is dat bij de monstername direct coördinaten meegegeven worden. De ISACert NAK AGRO kan dat al en Blgg zal dat volgens Regeer binnenkort ook doen.
NemaDecide Geo kan voorspellen hoe aaltjespopulaties zich ontwikkelen. De gewone versie van het systeem is gratis en geschikt om aanwijzingen uit te halen voor de behandeling van percelen. Met een uitgebreider versie onder licentie kunnen telers vooruitkijken en scenario’s voor meerdere aardappelrotaties doorrekenen. Volgens Regeer is het voor een pootgoedteler van belang te weten wanneer een perceel weer veilig is of wil een teler bijvoorbeeld weten of het mogelijk is om na een vanggewas weer een vatbaar ras pootgoed te telen.
Nieuwe virulente populatie
Door de monstergegevens van meerdere jaren over elkaar te leggen kan NemaDecide Geo beoordelen of de groei van de populatie aaltjes afwijkt van de verwachtingen. Gaat dat veel sneller, dan heeft de teler mogelijk te maken met een nieuwe, virulente selectie van de aaltjes. Regeer verwijst naar de 'Emsland-populatie' die nu in Noordoost-Nederland gevonden is. „Door selectiedruk met resistente aardappelrassen kan dat gebeuren. Dat wisten we. De veredelaars zijn bezig met nieuwe resistenties in de aardappelen. Ik hoop dat ze daar al ver mee zijn.”
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: NemaDecide Geo