Overgrote deel uien en aardappelen komt deze week binnen
Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot gaat er vanuit dat eind deze week 95 tot 98 procent van de uien achter de planken zit. „In Noord-Nederland zitten nog wat blokjes uien vast. Die hopen we deze week in ieder geval los op het land te hebben. In het zuiden is alles gerooid.”
Jonker noemt de opbrengsten gemiddeld, maar wel met grote verschillen. De noordelijke telers hebben het beter getroffen dan de zuidelijke met zowel grofte als opbrengsten. Zij hielden de groei langer in het gewas. Jonker zegt dat er door het 24.000 hectare grote zaaiuienareaal vermenigvuldigd met redelijke opbrengsten veel uien zijn, maar dat de stemming optimistisch is dankzij goede vraag uit overzeese gebieden.
Zetmeelgebied
Volgens akkerbouwspecialist Roelof Naber van DLV Plant kunnen de noordoostelijke telers zich geen beter weer wensen bij het rooien van de aardappelen. De zetmeelaardappeloogst is in volle gang. De suikerbieten rooien boeren op plaatsen die nat kunnen worden zodra het kan. Waar ze nog even kunnen profiteren van zonnige dagen en koele nachten laten ze de bieten nog winnen aan suikergehalte.
Soja
Als bijzonderheid noemt Naber de sojabonen op het vernieuwingsbedrijf in Zijen (Dr). Die zijn zondag gecombined. „Bij soja hebben we gewoon vroegere rassen nodig om het tot een succes te maken”, zegt Naber. „Voor een akkerbouwer is het gewoon niet optimaal om half oktober nog met een combine het veld in te moeten.”
Noord en noordwest
Paul Hooijman van DLV Plant ziet in zijn werkgebied Noord-Holland, Flevoland en Friesland dat de oogst meestal vlot gaat. Een probleem dat telers en afnemers wel signaleren is dat het zo snel koud geworden is, zegt hij. „Gelukkig meten veel telers in de grond. Het is beter te wachten tot het eind van de ochtend als het eerst te koud is. Risico op stootblauw is anders groot. Vaak is het dan nog maar 5 of 6 graden. Het is beter bij 8 graden te rooien. In Flevoland heb je percelen met een harde bovenlaag door wormenactiviteit. Dat in combinatie met de kou kan zeker beschadiging bij aardappelen opleveren.” DLV Plant akkerbouwadviseur Laurens Persoon zegt dat in de consumptieaardappelen die zondag en maandag gerooid zijn regelmatig blauw zat.
Hooijman zegt dat de telers in de Noordoostpolder de beste uienopbrengsten hebben, hoewel minder dan vorig jaar. Op zware gronden is de vorm van de uien minder rond. Volgens Hooijman zijn er veel uien, maar omdat er zoveel percelen zijn waar wat mankeert, verwacht hij dat de hoge productie de stemming op de markt niet zal bederven.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Trekkerweb