Beregenen bieten loont pas bij afstervend loof
De vuistregel is dat een teler met beregenen moet beginnen als het loof van de bieten ‘s nachts niet meer (helemaal) overeind komt en bladschade optreedt.
Optimale stikstofgift
In 2013 is binnen het IJKakker-project het beregeningsmoment vastgesteld op basis van de Dacom vochtsensoren, in 2014 op basis van visuele waarnemingen. In 2013 is drie maal beregend met circa 25 mm. In 2014 zijn de proefpercelen één keer beregend met circa 25 mm.
In beide jaren leverde het beregenen bij de velden met een optimale stikstofgift en de verschillende stikstoftrappen geen significant hogere opbrengsten op. Deze uitkomsten bevestigen de praktijkervaringen dat beregenen pas rendeert wanneer hiermee voorkomen wordt dat het loof afsterft door verbranding en/of vochtgebrek, aldus IJKakker.
Verschillende technieken gebruikt
Binnen het deelproject is de afgelopen drie jaar op proefboerderij Kooijenburg in Rolde onderzoek gedaan naar de beregening in suikerbieten. Onderzocht is wat het juiste moment van beregenen is en welke invloed dit heeft op de efficiëntie van het stikstofgebruik van de bieten. Daarbij zijn verschillende technieken gebruikt: bodemvochtsensoren van Dacom, Beregeningssignaal van DLV Plant, satellietbeelden, gewassensoren en visuele waarnemingen. Doel van het project was het ontwikkelen van een adviessysteem dat telers waarschuwt wanneer droogteschade in de bieten dreigt.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: IJKakker
Beeld: Susan Rexwinkel