Regionale beurzen nog niet vaster voor aardappelen
Emmeloord noteerde deze week wel de consumptieaardappelen die verwerkt worden in Nederland, België en Duitsland. De stemming is rustig. Voor verdere bestemmingen komt wat belangstelling op gang, maar het was te weinig om een notering te rechtvaardigen. De eerste vrachten zijn wel naar Zwitserland.
Bij de uien is de export naar Brazilië teruggevallen en gaat meer naar Afrika. Daarom zijn de middels in Emmeloord een fractie duurder dan de 60 procent grof, een bijzondere situatie. Peen heeft een vaste prijs. Biopeen zit in de lift en noteerde 40 tot 45 euro per 100 kilo. Af land leveren van peen is praktisch gebeurd.
Productiecijfers
In Nederland en andere Europese landen komen nieuwe cijfers voor de aardappelproductie en die van andere gewassen in de openbaarheid. Daaruit blijkt dat de aardappelopbrengsten in Engeland en Ierland meevallen, bij lagere arealen. In Oost-Europese EU-landen en Rusland en Oekraïne vallen aardappelopbrengsten tegen. Dat geldt ook voor Italië. Dat land produceert zelf zelden genoeg om de eigen industrie te voorzien en dat zal dit jaar nog meer uit de pas lopen. Nederland kan daar begin 2016 naar verwachting aardappelen leveren, evenals Frankrijk en Duitsland.
Het CBS raamt de hele Nederlandse aardappeloogst net boven de 7 miljoen ton. Iets meer dan de helft daarvan is consumptieaardappel. Aardappelopbrengsten liggen op 45 ton per hectare zegt het CBS en voor consumptieaardappelen iets onder de 51 ton. De oogst is kleiner dan vorig seizoen, maar wijkt slechts gering af van het langjarig gemiddelde.
Bij uien schat het CBS de oogst 11 procent boven vorig jaar. De hectareopbrengsten liggen volgens het instituut ruim 3 procent boven 2014. De meeste groei komt uit het grotere areaal. De suikerbietenoogst zal totaal op 4,8 miljoen ton uitkomen denkt het CBS. De hectareopbrengsten liggen 10 procent onder 2014 en het areaal kromp ruim 16 procent.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes