Verlaagd btw-tarief veehouders en akkerbouwers per 1 januari afgeschaft
De toepassing van het verlaagde btw-tarief op bepaalde goederen is nog het gevolg van de in 2018 opgeheven landbouwregeling, aldus de uitleg van ABAB. ‘De toepassing van het verlaagde btw-tarief op agrarische goederen is volgens de overheid dan ook niet langer efficiënt. Daarom vervalt per 1 januari 2025 dit verlaagde btw-tarief voor de levering van goederen en diensten in de landbouw die over het algemeen tussen ondernemers plaatsvinden.’
Granen en vee
Het afschaffen van het verlaagde btw-tarief voor de levering van agrarische goederen geldt voor de levering van drie categorieën: peulvruchten en granen die niet als voedingsmiddel kwalificeren, pootgoed, vee, beetwortelen, land- en tuinbouwzaden, rondhout, stro, veevoeders, vlas en wol, zowel ruw als ongewassen; dieren die zijn bestemd voor de voortbrenging of productie van landbouw; goederen die zijn bestemd voor de voortplanting van landbouwdieren. ‘Dit betekent dat het btw-tarief voor vee en veevoeders van 9 naar 21 procent wordt verhoogd’, meldt ABAB.
Nettoresultaat gelijk
In de praktijk zullen veehouders merken dat bijna alle producten die ze voor hun bedrijf aankopen, voortaan worden belast met 21 procent omzetbelasting, legt ABAB verder uit. Daarnaast moeten veehouders eraan denken dat ze bij de afzet van vee ook 21 procent omzetbelasting in rekening brengen. Deze handelswijze heeft in principe geen gevolgen voor het nettoresultaat van een bedrijf. Boeren mogen immers de bij hun in rekening gebrachte omzetbelasting aftrekken. Ze moeten wel de door hun in rekening gebrachte btw afdragen.
Voorfinancieren
Boeren moeten er verder vanaf 2025 rekening mee houden dat ze de aan hun in rekening gebrachte btw moeten voorfinancieren gedurende de aangiftetermijn. Bij een kwartaalaangifte omzetbelasting kunnen ze immers de omzetbelasting pas terugvragen nadat het kwartaal is afgelopen.
ABAB raadt boeren aan zich vooraf goed te laten informeren over de consequenties die deze wijziging voor hen individueel heeft. ‘In bepaalde gevallen kan het voordeliger zijn om van een kwartaalaangifte over te stappen naar een maandaangifte voor de omzetbelasting.’ Boeren moeten daarnaast hun afnemers laten weten dat ze btw in rekening gaan brengen.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief