Adviseurs starten met Erfemissiescans
Om telers te helpen de ‘tool’ gebruiken, heeft het Toolboxteam Water vier trainingen gegeven aan distributeurs van gewasbeschermingsmiddelen over de Erfemissiescan Gewasbescherming en de wetgeving op het gebied van erfemissie.
Erfemissiescan
De adviseurs zijn nu klaar om erfemissiescans uit te voeren bij agrariërs en hen te adviseren over emissie reducerende maatregelen. Op www.erfemissiescan.nl kunnen telers ook zelf eenvoudig het risico op emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf hun erf in kaart brengen.
Duidelijk in gebruik
Tijdens bijeenkomsten in Zwolle, Hillegom, Wemeldinge en Den Bosch kregen adviseurs uitleg over de Erfemissiescan Gewasbescherming. Zij vonden de erfscan over het algemeen volledig, duidelijk en eenvoudig in gebruik. Door het invullen van de erfemissiescan op www.erfemissiescan.nl kunnen agrariërs eenvoudig zien waar (nog) mogelijkheden liggen om de belasting van het oppervlaktewater verder te verminderen. Zij vullen vragen in over het vullen van de spuit, de inwendige en uitwendige reiniging, het stallen van de spuit en de erfsituatie.
Oppervlaktewater
Als resultaat krijgen ze te zien bij welke van deze activiteiten emissie naar het oppervlaktewater op kan treden. Daarnaast geeft de scan informatie over de wetgeving op het gebied van erfemissie en praktische informatie over maatregelen die zij kunnen nemen om emissie vanaf het erf te verminderen. LTO Nederland en Agrodis starten per direct om de Erfemissiescan samen met 500 agrariërs uit te voeren.
Minder emissie
De Erfemissiescan is ontwikkeld door CLM Onderzoek en Advies en door Broos Water op verzoek van LTO Nederland, de Unie van Waterschappen, Agrodis en Nefyto. Deze organisaties zijn in 2014 gestart met de Toolbox Emissiebeperking. De toolbox bestond tot nu toe uit een set van informatiekaarten met praktische maatregelen om emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater te verminderen. Daar is de Erfemissiescan nu bijgekomen. De ontwikkeling van de Erfemissiescan is mogelijk gemaakt met financiële steun van TOPPS.