Column: Gaan we knallen op de zeebodem?
Dit sloeg er bij veel inwoners van de polders in als een bom. Vooral in het buitengebied en binnen de landbouwsector zouden zeer vruchtbare gronden verloren gaan. Voor veel boerengezinnen betekende dit een jaar vol slapeloze nachten. De informatieavonden van Defensie, die dit jaar plaatsvonden, trokken veel bezoekers en leidden tot felle discussies met het ministerie.
Flevoland in het vizier
Het is algemeen bekend dat door geopolitieke bedreigingen richting Europa onze krijgsmacht moet worden versterkt. Flevoland kan op een bepaalde manier bijdragen aan onze veiligheid. Voor staatssecretaris van Defensie, Gijs Tuinman, is dit dossier echter een zware opgave. Als lid van de politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB) staat hij lijnrecht tegenover de boeren, die uiterst fel reageren op de plannen van zijn ministerie.
Ruimte versus veiligheid
Toch vraag je je af of men in Den Haag met dartpijltjes op de kaart van Flevoland heeft gegooid. Onze veiligheid om te wonen en werken hangt immers grotendeels af van de kolossale dijken, die een potentieel doelwit kunnen worden van buitenlandse militaire acties. Bovendien vraagt Den Haag van de provincie Flevoland een aanzienlijke bijdrage aan de realisatie van nieuwe woningen, wat veel ruimte en uitbreiding van infrastructuur kost. Deze plannen staan haaks op die van Defensie.
Verstandiger keuzes nodig
Een locatie naast de Flevospoorlijn, in de nabijheid van windmolens, een steeds drukkere verkeersader (de Hanzeweg N307 richting de Randstad), en een oefenterrein op zware kleigronden en locaties op korte afstand van Lelystad Airport, lijkt verre van verstandig.
Vorige week kwam er echter een verlossend bericht: diverse locaties zijn geschrapt. Op zes plekken in Flevoland blijft nog een optie over. De spanning is dus nog niet voorbij voor de betrokkenen. Het lijkt verstandiger om, waar mogelijk, bestaande locaties uit te breiden. Dit is waarschijnlijk ook kostenbesparend. Kortom: niet knallen op de zeebodem!