'Uienteler wil met optimalisatie en nieuwe kennis meer produceren.'
Vragen op de uientelersbijeenkomst van dinsdagavond gingen over de 'finesses van de uienteelt', aldus In 't Veld. De presentaties gingen deze avond over steriele mannetjestechniek tegen uienvliegplagen, veredeling van uienrassen, een gelijkmatige teelt en innovatie op het gebied van bodembiologie.
De steriele mannetjestechniek van HLB/De Groene Vlieg dekt langzamerhand heel Nederland. In 't Veld denkt dat hiermee de wens van de samenleving en de winkelketens om minder middelen te gebruiken in de teelt beantwoord wordt. „Er komt steeds meer bij aan gebied met de steriele mannetjes. We gaan in Zeeland weer uitbreiden. De techniek is het beste en meest effectief als de hele streek meedoet. Je kunt dan met blank zaad en de vliegen toe. Het is een beproefde methode.”
Grote ontwikkeling
Het werken met gewasondersteunende biologie in de bodem maakt een snelle ontwikkeling door, zegt In 't Veld. „Rinus Struik hield een presentatie over de innovatie op dit gebied. Denk aan nuttige bacteriën en schimmels. Wij zijn er volop mee bezig en ik verwacht dat het binnen vijf jaar grote ontwikkelingen gaat doormaken.”
Ronnie van Maldegem sprak over de teelt van land klaar leggen tot oogst. Hij liet de bezoekers van de avond zien dat een geleidelijke groei met een goed zaaibed, goede bemesting en de juiste gewasverzorging de beste plantaantallen oplevert en de beste oogst.
Donderdagavond herhaalt De Witte/Mol Agrocom de avond bij Mol Agrocom in Oude-Tonge. Die avond begint om half acht. „In 's-Gravenpolder waren ruim 100 telers gekomen. Bij Mol verwacht ik zeker het dubbele. Die avond trekt altijd veel mensen”, aldus In 't Veld.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes