NAK past keuringsregels pootgoed en zaaizaden aan

Bij de pootaardappelen blijft de vrijstelling van jonge stammen bestaan. De overdracht van ongekeurde stammen vervalt en certificering is alleen mogelijk na goedkeuring en nacontrole. Ongemengde traditionele stammen krijgen bij de certificering het kenmerk “T” in het stamnummer.
Opschorting van afkap
Opschorting van de standaard afkap moet passen binnen de generatieregels van de EU, stelt de vaste commissie van pootaardappelen. Een klasse E kan bijvoorbeeld maximaal tot generatie 7 vermeerderd worden. Voor de klasse A van nieuwe rassen en rassen in onderzoek komt een overgangsregeling. De NAK stemt dit nog af met Plantum.
Keuring op Erwinia
De Erwinia soort brasiliense wordt toegevoegd als risicofactor bij het risicogericht keuren. Alleen ‘herkomsten’ met minimaal vier positieve reacties in de toets, Dickeya en Pectobacterium samen, gelden volgens de nieuwe regels van de NAK als risicoperceel.
Leveranciersetiket voor kleinverpakking zaaizaden
Bij de zaaizaden wordt een leveranciersetiket voor de kleinverpakking tot maximaal 10 kg (EG-B) ingevoerd. Volgens de NAK is het voordeel van een dergelijk etiket dat de datum van sluiting er niet op hoeft. Dit is in het buitenland ook niet verplicht, hierdoor ontstaat een gelijker speelveld voor Nederlands materiaal op de buitenlandse retail markt, aldus de keuringsdienst.
Het zuiverheidsonderzoek voor peulvruchten wordt vereenvoudigd. De NAK voert voortaan één monsteronderzoek aan 1 kg uit, zoals de EU voorschrijft. Hierin wordt de beoordeling op aanwezigheid van andere rassen meegenomen.