‘Wij vechten tegen suikerriet’
Florimond Desprez is een Frans veredelingsbedrijf dat actief is in elf verschillende akkerbouwgewassen. Met 250 miljoen euro jaaromzet en 960 medewerkers behoort het bedrijf tot de grotere veredelaars in de wereld en het mag zich wereldmarktleider noemen op het gebied van suikerbieten. Aan dat succes zit een Nederlands tintje, want in 2005 verkocht Advanta zijn suikerbietactiviteiten ─ SESVanderhave ─ aan de Desprez Group.
Inkruisen van ziekteresistenties
De zoektocht naar steeds zoetere bieten is sinds de begindagen van Florimond Desprez onverminderd doorgegaan. De opbrengsten zijn gestegen van 750 naar bijna 14.000 kilo suiker per hectare en inmiddels hebben de Fransen, net als de Nederlanders, de lat al weer hoger gelegd. Vooral in de afgelopen tien jaar heeft de bietenveredelingssector een enorme prestatie geleverd doordat, ondanks het inkruisen van allerlei ziekteresistenties, de opbrengsten bleven toenemen met 1,5 tot 2 procent per jaar.
Waar houdt dat op? „Voorlopig houdt het niet op”, zegt Desprez. Hij voorziet zelfs een versnelling van de genetische vooruitgang in de komende jaren. „Ons bedrijf is betrokken bij het project Aker, een publiek-privaat project in Frankrijk dat als doel heeft de jaarlijkse opbrengststijging te verdubbelen van 2 procent, in de afgelopen jaren, naar 4 procent in 2020. Het is een omvangrijk initiatief, waarbij 80 onderzoekers en alle bedrijven uit de bietensector betrokken zijn. De samenwerking is ontstaan omdat suikerbieten voor Frankrijk een erg belangrijk gewas is. Ons land is met 4 miljoen ton per jaar de grootste bietsuikerproducent ter wereld en wil in de toekomst zijn sterke positie behouden.”
Wedijveren met rietsuikerproducenten
„Dat betekent dat we op de wereldmarkt moeten kunnen wedijveren met rietsuikerproducenten. Tegen gemiddeld 9 ton suiker per hectare suikerriet doet de bietenteelt het niet slecht. Ook qua genetische vooruitgang hebben we een voorsprong; die bedraagt in suikerriet slechts 0,5 procent per jaar. Maar de kostprijs van een kilo rietsuiker ligt nog altijd 30 procent lager dan van een kilo bietsuiker. Daarom blijven we vechten tegen suikerriet.”
Lees het volledige interview in het vakblad Akker dat zaterdag 12 december verschijnt