Rhizoctoniabestrijding met veel of weinig water?
We richten ons in dit artikel op rhizoctonia. De bestrijding van zilverschurft en zwarte spikkel lift vaak mee door de nevenwerking van de rhizoctonia middelen. Overleg met uw middelenadviseur over de keuze van de juiste middelen. In dit artikel worden technieken besproken die geschikt zijn voor zowel gangbare chemische als biologische middelen.
Vertrek met een goed behandelde knol
Als het pootgoed besmet is met rhizoctonia, Is het van belang om een goede knolbehandeling uit te voeren. Hierbij is het belangrijk dat de knollen rondom goed geraakt worden. Bij voorkeur gebeurd dit met een aparte behandelset met rollen of over de stortbak. Zorg hierbij dat de knollen er in een enkele, aaneengesloten laag overheen gaan. Gaten in de laag zorgen niet voor een lagere dosering maar wel voor verlies aan product.
Gebruik geen of zo min mogelijk water!
Zo zijn de aardappelen snel droog. Dus puur middel of1:1 tot 1:2 met water verdunnen. De Pieper Does Pro ULV techniek is hiervoor speciaal ontwikkelt. Spuitdoppen zijn hiervoor in principe niet geschikt, omdat ze een te hoge afgifte hebben met grove druppels, wat resulteert in een slechte bedekking en zeer nat pootgoed. Afhankelijk van de werkbreedte en gewenste capaciteit, klaart u de klus met 1, 2 of 3 nevelkoppen. Voor smallere werkbreedtes kiest men beter voor V-beeld nevelkoppen. Met de auto start/stop of een product sensor hoeft u geen knol te missen.
Grondbehandeling tijdens poten
Als de grond besmet is met rhizoctonia, kunt u deze effectief behandelen tijdens het poten. Traditioneel was hiervoor een waterhoeveelheid van 150-200 L/ha nodig via spuitdoppen. Sinds zo’n tien jaar kunt u echter de LvS-techniek gebruiken, waarbij slechts 10% van de hoeveelheid water wordt gebruikt, oftewel 15-20 L per hectare. Dit bespaart niet alleen water, maar ook tijd, doordat u nog maar één keer per dag hoeft bij te tanken. Hierdoor neemt de capaciteit toe. De nieuwe vloeibare aaltjes middelen en sporenelementen zoals Borium en Zink, kunt u meestal samen met het rhizoctoniamiddel toepassen. Doe bij twijfel een klein mengproefje. De geïntegreerde GPS technologie zorgt voor een nauwkeurige rijsnelheidsafhankelijke toediening. Wat ook geldt voor de optionele rijenbemesting. Een tweede pompgroep doseert hierbij een vloeibare meststof uit een andere tank.
Afstelling:
Richt het strooibeeld u op de rollende grond voor schijven. Zo ontstaat een goede verdeling door de rug. Of richt de strooikop andersom richting de knol als u deze ook wilt raken. De positie bepaalt wat behandeld wordt. Let wel, de beste knolbehandeling doet u vooraf met een fijne nevel van puur of iets verdund middel. Een Pieper Does pro ULV boven een rollenset van bijvoorbeeld de stortbak, is hiervoor een praktische oplossing.
Akkerbouwbedrijf Richard Scheeve - Nieuw Weerdinge
- +/- 500 ha aardappelen op zand- en dalgrond, bestaande uit TBM en ATR pootgoed, consumptie- en zetmeetaardappelen.
- Twee getrokken Grimme GB430 snarenbedpoters
- Grondbewerking met spitter of cultivator Horsch Tigger AS.
Voorheen werkten we met 135 a 150 L/ha water en spuitdoppen. Twee 200 L fronttanks met Amistar was voor ongeveer drie hectare. De twee 400 liter tanks op de pootmachine werden meestal gebruikt voor Amistar gemengd met fosfaat meststof (APP). Bijtanken gebeurde gemiddeld zo’n 5 keer per dag met een centrifugaalpomp uit 1000 L IBC vaten op een platte kar. Dit duurde naar schatting toch al gauw zo’n half uur.
In 2020 kochten we de eerste LvS GPS set aan. En in 2023 volgde de ombouw van onze tweede pootmachine. Beiden hebben de optie voor rijenbemesting.Onze rijsnelheid is 7,5 à 8 km/u en we tanken nog maar één keer per dag.
We passen Amistar of Azoxystrobin toe met 15 L/ha. Met de fronttanks kunnen we nu op één vulling 26 hectare poten. Iets wat we onder goeie omstandigheden bijna kunnen halen omdat we alleen nog maar stilstaan om de granulaat bij te vullen besparen we veel tijd. De tanks achterop vullen we met APP voor rijenbemesting. Waar nodig passen we 50 liter APP per hectare toe. We kunnen de dosering vrij aanpassen omdat we niet meer afhankelijk zijn van de rhizoctonia behandeling.
Ervaringen: De logistiek is stukken makkelijker. Dat is een groot voordeel voor het land verder van huis in Duitsland.. De resultaten vergelijkbaar goed, zo niet beter dan voorheen. We zijn zeer tevreden we hebben geen rhizoctonia
Tips: Doorspoelen en bij ruige omstandigheden opletten voor grond in strookkop. Al geeft de strooikopbewaking dan wel een signaal in de cabine.
Mechanisatiebedrijf Zonna Beilen – Wiecher Terwee aan het woord
De LvS techniek wordt nu voor het 8e seizoen door ons verkocht , er draaien tientallen sets en klanten kiezen nu vaker voor LvS dan voor spuitdoppen. De resultaten en ervaringen zijn uitstekend, er zijn zelfs telers met twee pootmachines die beiden zijn uitgerust met LvS. Dat zegt genoeg. De grootste voordelen zijn dat er maar één keer per dag getankt hoeft te worden en de grote doorlaten, wat verstoppingen voorkomt. Wat ook heel goed werkt is de optie rijsnelheidsafhankelijke rijenbemesting vanuit een aparte tank.
Tips:
- Plaats de strooikop op de juiste plek.
- Kies voor de optie sectieschakeling. Die kan door de pootmachine bediend worden.
Lees altijd de etiketten van de te gebruiken middelen en overleg met uw teeltadviseur voor de juiste middelen en een advies op maat.
Vraag uw mechanisatiedealer voor meer informatie of neem contact op met Agricult; tel 0499-490714