‘Met LLB’s voegt Cosun twee suikersystemen samen’

In het oude suikersysteem kan de hoeveelheid aandelen ten opzichte van de suikerreferentie sterk wisselen. Een teler leverde minimaal 20 ton bieten bij 16 procent suiker per aandeel en maximaal 42 ton. Met de invoering van LLB’s brengt Cosun balans. Dit verschil verdwijnt. Wie weinig aandelen heeft ten opzichte van zijn suikerreferentie moet bijleggen en wie relatief veel aandelen heeft krijgt teruggestort.
Rekenwijze
Van Roessel: „Het komt erop neer dat een teler wat hij aan toewijzing heeft in kilogram polsuiker moet delen door 170. Dat is het aantal LLB’s dat hij straks nodig heeft. Per LLB is een inleg van €5,50 nodig. Dat kan zo veel mogelijk al komen uit stortingen voor aandelen die de teler al deed.” Wat het wat ingewikkelder maakt voor het begrip is dat er vertrokken wordt uit een bestaande situatie met aandelen en referentie, zegt Van Roessel. De teler kan per aandeel 19 LLB’s rekenen. Het teveel of tekort wordt verrekend. Voor Cosun gebeurt dat kostenneutraal.
Gelijk
Iedereen wordt zo gelijk binnen Cosun, moedercoöperatie van Suiker Unie. Juridisch is dat het beste, volgens Van Roessel. „Betalen is nooit leuk, voor wie dat moet, maar je betaalt alleen bij als je krap in je aandelen zit. Die telers zouden in andere oplossingen ook nadeel hebben.
Cosun geeft uitleg in het laatste Cosun Magazine. In het voorjaar volgt nog een folder en de telers krijgen dan allemaal een concrete berekening van hun persoonlijke situatie opgestuurd. „Als er dan nog vragen zijn heeft Suiker Unie een helpdesk actief.” Van Roessel denkt dat iedereen zo voldoende duidelijkheid krijgt over de nieuwe situatie.
Lees meer over de toekomst van de Nederlandse suikerbietenteelt in:

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes