Gezocht: akkerbouwers met uitdagende bodems
Het project Topbodem stond de afgelopen twee jaar in het teken van kennisoverdracht via artikelen en het zoeken naar de beste bodemmanager. Dat leverde interessante voorbeelden op waar andere telers van konden leren, maar maakte tegelijk duidelijk dat bodembeheer complex is en verbeteringen pas op lange termijn meetbaar zijn. Ook kwam de grote verscheidenheid aan bodemtypen met hun specifieke problemen onvoldoende tot uiting.
Nieuwe opzet Topbodem
In de nieuwe opzet van Topbodem draait de organisatie daarom de rollen om en zoekt het naar vijf akkerbouwers met een ‘uitdagende‘ bodem. Deze hoeven dus niet per se een topbodem te hebben, maar er binnen hun eigen grond wel naar streven. Een bodem die staat voor een regionaal vraagstuk (zie kader), waardoor collegatelers met dezelfde problematiek zich aangetrokken voelen. Op deze vijf bedrijven wordt eerst de huidige situatie in beeld gebracht samen met de Topbodemcoach. Deze coach gaat vervolgens samen met de teler, en eventueel zijn vaste adviseur, om tafel om samen een plan op te stellen die tot verbetering moet leiden. Vervolgens begeleidt de coach de teler om de doelen te realiseren.
De coach is ook de verbindende schakel tussen de teler en de partners van Topbodem, die binnen het project specialistische kennis, diensten en producten beschikbaar stellen. De partners zijn BLGG, OCI Agro, Agrometius, Van Dinter Semo, Stichting Veldleeuwerik en Praktijkonderzoek Plant & Omgeving.
Aanmelden
Akkerbouwers die zich herkennen in één van de vijf profielen en open staan voor andere maatregelen en keuze, kunnen zich aanmelden door een email te sturen naar akkerbouw@agrio.nl. Door een storing met een eerder gegeven email-adres kunnen eerdere aanmeldingen niet doorgekomen zijn. Probeert u dan opnieuw via het bovenstaande adres. In de mail dient opgenomen te zijn een omschrijving van het akkerbouwbedrijf, het bouwplan, de knelpunten en uitdagingen van de bodem en een motivatie om vijf jaar lang actief bezig te willen zijn met bodemverbetering.
Aanmeldingen dienen donderdag 4 februari binnen te zijn.
Vijf bedrijfsprofielen
Oost-Brabantse/Noord-Limburgse zandgrond
Akkerbouwers op de Oost-Brabantse/Noord-Limburgse zandgronden hebben vanaf 2015 te maken met aangescherpte normen voor de mestwetgeving. De stikstofgebruiksnormen zijn 20 procent omlaag gegaan en de aangescherpte fosfaatnormering leidt tot een beperking van de mogelijkheden van aanvoer van organische stof. Bovendien wordt in deze regio veel land gehuurd en verhuurd. Het behouden en verbeteren van de bodemkwaliteit en het halen van voldoende hoge opbrengsten en kwaliteit van de gewassen is daardoor complex.
We zoeken een akkerbouwer die percelen ruilt.
Zand- en dalgronden Veenkoloniën
Op de Veenkoloniale gronden is organische stof vaak afkomstig van veen en daarmee zeer koolstofrijk en stikstofarm. Deze organische stof draagt minder bij aan het tegengaan van verstuiving, verdichting en het watervasthoudend vermogen van de grond. Het verbeteren van de chemische bodemvruchtbaarheid door via de bemesting te sturen op de juiste calcium-magnesium-kalium verhoudingen in de bodem is één van de praktisch toepasbare maatregelen voor een duurzaam bodembeheer in de Veenkoloniën. Precisielandbouwtechnieken kunnen hierbij een belangrijk instrument zijn op de heterogene percelen.
We zoeken een akkerbouwer die aan de slag wil met precisielandbouwtechnieken.
Jonge zeeklei Flevoland
Flevoland staat bekend om zijn vruchtbare gronden. Echter op steeds meer Flevolandse bedrijven lopen de akkerbouwers tegen structuurverslechtering aan, mede veroorzaakt door intensieve bouwplannen. Een deel van de akkerbouwers heeft ervoor gekozen om te gaan diepploegen, waarbij een zandiger en soms humusrijkere onderlaag naar boven is gehaald of met de bouwvoor is gemengd. Dit levert diverse problemen op.
We zoeken een akkerbouwer die in het verleden percelen heeft gediepploegd en de bodem nu weer wil verbeteren.
Zuidwestelijk kleigebied
De verwachting is dat door klimaatverandering de (interne) verzilting in Zuidwest-Nederland verder gaat toenemen, terwijl de zoetwaterbeschikbaarheid niet groter wordt. De vraag naar zoet water neemt toe, maar het aanbod niet of nauwelijks. Daarnaast zijn er problemen met de bewerkbaarheid van de kleigronden.
We zoeken een akkerbouwer die actief maatregelen wil nemen ten aanzien van zoetwaterbeschikbaarheid en het beter bewerkbaar maken van de percelen.
Noordelijk kleigebied
De samenwerking tussen een akkerbouwer en veehouder kan veel voordelen opleveren. Vanuit het belang van een duurzaam beheer van de bodem is er in toenemende mate interesse bij melkveehouders en akkerbouwers voor een samenwerking tussen beide sectoren. Het sluiten van regionale kringlopen is belangrijk met het oog op het herstel en behoud van de bodemvruchtbaarheid, behouden of verbeteren van de waterkwaliteit en financieel gezonde landbouwsectoren.
We zoeken een akkerbouwer die al een samenwerking heeft met een veehouder.