Mest verbindt akkerbouwers en geitenhouder
‘Hoezo is mest een kostenpost voor jou?’, dacht akkerbouwer Edwin Goedegebuure toen hij tien jaar geleden het businessplan van Wim van Wageningen zag. Van Wageningen stond aan de vooravond van het opzetten van zijn melkgeitenhouderij in Lelystad. Omdat hij een bedrijf kocht zonder grond, moest hij al zijn voer aankopen en de mest ─ tegen een flinke vergoeding ─ laten afvoeren. Dat laatste liet Goedegebuure niet los, omdat hij in de mest een waardevol product zag voor zijn bodem. Het werd de kiem van een langdurige samenwerking, want in de afgelopen tien jaar nam Goedegebuure jaarlijks een deel van de mest af. Een collega-akkerbouwer volgde later zijn voorbeeld.
Inmiddels is het bedrijf van Van Wageningen gegroeid naar 1.800 dieren en moet hij ieder jaar 2.000 ton mest zien af te zetten. Dat kan niet allemaal naar de twee akkerbouwers. Met behulp van bevriend adviseur Anna Zwijnenburg lukte het echter om nog drie akkerbouwers te vinden die de mest op waarde weten te schatten. Hij is er blij mee. “Ik vind het mooi dat mijn mest hier in de regio een goede bestemming krijgt. Nu ik mijn bedrijf op de rit heb staan, wil ik meer werk maken van duurzaamheid."
Meer zaken doen in de regio
"Een belangrijk onderdeel daarin is het sluiten van kringlopen, of in ieder geval meer zaken doen in de regio. Nu koop ik nog veel luzerne aan via de fouragehandelaar en dat kan overal vandaan komen. Bovendien wisselt de kwaliteit nog wel eens. Als je het van dichtbij haalt, heb je daar beter grip op. Vandaar dat ik tegen de akkerbouwers heb gezegd: jullie hebben verstand van plantenteelt. Kunnen jullie geen grasklaver voor mij telen?”
Lees het volledige artikel in het vakblad Akker dat zaterdag 23 januari is verschenen