‘RV 65% belangrijker dan temperatuur bij bewaring van uien’
Het bewaarresultaat wordt nagenoeg volledig bepaald door het droogproces in de eerste weken. Er zijn volgens Kasius op dit moment veel partijen in de bewaring die niet scherp zijn. ‘Dan heb je het in het begin niet helemaal goed gedaan’, zei hij. ‘De schade die in het begin is aangericht, krijg je later niet meer weg.’ Zijn advies: controleer de uien zelf zo vaak mogelijk. ‘Vertrouw niet alleen op de computer. Deze controleert de instellingen, maar niet het resultaat.’
Natte oogst, koude uien ingeschuurd
De omstandigheden om een goede oogst binnen te halen waren in de herfst van 2015 verre van ideaal: een late en erg natte oogst, waarna de uien koud zijn ingeschuurd. Door de klimaatverandering worden de risico’s voor oogst en bewaring voortdurende groter. ‘Dit gaat voor steeds meer uitdagingen zorgen. Je kunt wel een paar goede jaren hebben, maar je weet dat er altijd weer een slecht jaar komt.’
'Angst voor gebied 22 tot 26 graden onnodig'
Het huidige standaard bewaaradvies geeft aan onder de 22 graden te blijven en dan door te stoken naar boven 27 graden. Angst voor het gebied van 22 tot 26 graden is onnodig, zegt Kasius, zo lang de RV onder 65 procent blijft. De ui zal met deze lage RV niet uitdrogen. ‘Zo lang de nek niet dicht is, droogt hij niet uit.’ Drogen tussen 22 en 26 graden betekent dat er meer gas en stroom verbruikt wordt. ‘Natuurlijk, dat heeft een kostprijs. Maar de droogtijd wordt korter. En verlies aan tarra in je partij is ook onderdeel van de kostprijs. Een bewaring is tenslotte geen ziekenhuis, maar een hotel.’
Lees ook: ‘80% van uien voldoet niet aan kwaliteitsnorm Brazilië’