Bioteelt & Techniekbeurs in Flevoland: ook interessant voor gangbare telers
„De beurs is ook interessant voor de gangbare teler, omdat de machines van tegenwoordig zowel biologisch als gangbaar te gebruiken zijn”, zegt Litjens. „Gangbare telers kijken al jaren naar de biologische sector op het gebied van onkruidbestrijding. Zeker nu er steeds meer gewasbeschermingsmiddelen verdwijnen. Daardoor wordt het lastiger om onkruid te beheersen. Gangbare telers gebruiken inmiddels ook schoffels, eggen en wiedmachines, vooral in uien en wortelen.”
Verder bedienen de op de beurs vertegenwoordigde adviesbedrijven zowel gangbare als biologische telers. „Ook de bewaartechnieken verschillen niet voor biologisch en gangbaar”, merkt Litjens op. „Biologisch en gangbaar komen steeds dichter bij elkaar, en we zien dat ze van elkaar kunnen leren. Het kan interessant en leerzaam zijn om tijdens de beurs als gangbare teler op het horecaplein biologische collega’s te ontmoeten en samen te praten over teelt, handel en bewaring.”
Gericht op teler
De Bioteelt & Techniekbeurs is de opvolger van de Biobeurs, die enige tijd is weggeweest. Het is niet de vervanger van de Biobeurs, legt Litjens uit. „De Biobeurs was sectorbreed en richtte zich op de volledige keten. De Bioteelt & Techniekbeurs is echt een vakbeurs gericht op de teler. We merkten een behoefte aan een vakbeurs voor akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers. Dat platform is er nog niet. Het gaat deze dag om de laatste innovaties op het gebied van mechanisatie, vakinhoud voor telers, en het netwerken na afloop van het teeltseizoen. Boeren hebben in deze tijd van het jaar behoefte om elkaar te spreken.”
Innovaties
De 65 standhouders representeren ongeveer 150 tot 200 machines. De organisatie heeft de mechanisatiebedrijven uitgedaagd om met een innovatie te komen. „Je zult dus geen standaard trekker of kipper zien op de beursvloer”, aldus Litjens.
Innovaties die op de beurs te zien zullen zijn, zijn onder meer wiedrobots, wiedeggen, aangepaste groentezaaiers, schoffelmachines voor nauwe rijafstanden en een drierijige wortelrooier. Bezoekers kunnen zich laten informeren over de nieuwste technieken voor zaaien, planten, bemesten, branden en bewaren. Ook is er veel aandacht voor bodembewerking, mechanische onkruidbestrijding en oogsten.
Er staan ook bedrijven die zich richten op het wassen, sorteren en verpakken van producten. Dit sluit volgens de organisatoren aan op de beweging die de landbouw aan het maken is. „Bedrijven worden groter, maar gaan ook meer de keten in. In de toekomst van de beurs willen we hier nog meer op inzetten.”
Internationaal
De organisatie verwacht dat 70 tot 80 procent van de bezoekers primaire telers zijn. Litjens benadrukt dat de beurs de regiofunctie overstijgt. Sterker nog: er worden ook bezoekers uit Frankrijk, Denemarken, Duitsland en België verwacht. „De standhouders zijn daar ook op voorbereid en hebben contactpersonen uit diverse regio’s.”
De Bioteelt & Techniekbeurs wordt georganiseerd door Bejo, Ceres Horti Advice en Broer BV. De beurs vindt plaats op 12 december van 10.00 tot 22.00 uur bij Broer BV, Floraweg 6 in Creil, Flevoland. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
Tekst: Fred Meijer
Meerdere opleidingen gevolgd, waaronder tropische landbouw. Is inmiddels ruim dertig jaar freelance tekstschrijver en schrijft veel over landbouwgerelateerde onderwerpen.
Beeld: Christoffel den Herder