'Is de natuur bij dit kabinet in veilige handen?'
Woensdag debatteerde de Kamer met Van Dam over de staat van de natuur in Nederland. Aanleiding was het rapport "State of Nature", dat de European Environment Agency mei vorig jaar had gepubliceerd. Het rapport meldde dat de natuur in Nederland er slecht van af komt. "In bijna alle lijstjes staat Nederland onderaan", vatte GroenLinks-kamerlid Rik Grashoff het rapport samen. Hij wilde dat landbouw en natuur meer samenwerken.
Henk Leenders (PvdA) wees ook naar de landbouw. "We weten dat het niet goed gaat met de natuur in Nederland, en we weten dat dat vooral komt door intensieve landbouw", stelde hij.
Zijn D66-collega Fatma Koser-Kaya wees erop dat niet alle beschuldigende vingers naar de landbouw moeten wijzen. "Boeren moeten zich houden aan stikstof- en nitraatgrenzen," zei ze, "maar auto's mogen met 130 km/uur over de snelweg rijden van de VVD." Zij vroeg zich daarom af of de natuur bij dit kabinet wel in veilige handen is.
"We staan er niet best voor"
Staatssecretaris Van Dam meende dat de natuur inderdaad in veilige handen is in dit kabinet. "We staan er niet best voor, maar we gaan vooruit" zei hij. Hij benadrukte de ambitie van de regering om te voldoen aan de diversiviteitsdoelen die voor 2020 zijn gesteld. "We moeten ons volop inspannen om die doelen te halen, en dat doen we ook."
Vervolgens noemde Van Dam een reeks initiatieven die het kabinet heeft gestart: Natura2000, de PAS, het stelsel agrarisch natuurbeheer, duurzame gewasbeschermingsmiddelen, grondgebondenheid van de melkveehouderij, mestverwerkingsplicht, en meer. "Dit kabinetsbeleid is gericht op verduurzaming, en daar gaan we mee door."
Dat komt allemaal niet naar voren in het rapport State of Nature. Maar de staatssecretaris wees erop dat de meeste maatregelen nieuw zijn, en de effecten daarvan niet zijn meegenomen in dat rapport.