Cosun over onderlevering door telers: ‘Voorkom boete door ontheffing aan te vragen’

De fabrieken snijden deze campagne op een hoog niveau, vertelt Arno Huijsmans tijdens een webinar georganiseerd door Cosun Beet Company. „Het gaat om zo’n 58.000 tot 59.000 ton per dag. Door de iets lagere opbrengsten en hogere verwerkingscapaciteit, lopen we iets in op de campagneplanning. Dat is anders dan in de afgelopen twee jaar.”
Dalende suikerprijzen
Over de dalende suikerprijzen zegt hij: „De suikerprijzen zijn enorm hard gezakt het afgelopen half jaar. Dat is nadelig voor de winstontwikkeling van ons eigen bedrijf. Telers hebben een brief ontvangen dat dit ook impact zal hebben op de bietenprijs die we nu leveren.” Het is volgens hem dan ook zaak, als er wordt gekeken naar 2025, het volume wat wordt getemperd. Volgens Huijsmans hebben ook andere industriën, waaronder in Duitsland, aangegeven omlaag te willen gaan met hun areaal. „We hopen dat dat mede een positief effect mag hebben op de prijs.”
Herverdeling
In het webinar kwam naar voren dat er vragen vanuit het veld zijn over de herverdeling van polsuiker die dit jaar voor het eerst is ingevoerd. Hoe ziet deze herverdeling er precies uit? Herverdeling houdt in dat de niet-benutte ruimte binnen de totale toewijzing van Cosun, doordat telers beneden hun toewijzing suikerbieten leveren, wordt herverdeeld over de telers die suikerbieten boven hun toewijzing hebben geleverd. Hierdoor kunnen suikerbieten die normaal gesproken als surplusbieten en of overschotbieten zouden worden uitbetaald, voor de definitieve betaling worden geherkwalificeerd tot ledenbieten dan wel surplusbieten. „Het is dus uiteindelijk altijd voordeliger als je bieten over hebt dit jaar om ze in ieder geval te leveren. Dan heb je grote kans dat het de ledenprijs wordt”, zegt Huijsmans.

Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel