Meer sporenelementen in gewas na toedienen steenmeel
Telers nemen een plus in gewasopbrengst en voederwaarde waar. Omdat het een relatief dure maatregel is lijkt het er op het eerste gezicht op dat de meerkosten voor het steenmeel niet terug komen in de meeropbrengst voor het product. Biogeoloog Gino Smeulders en Bert Carpay van Carpay Advies willen hier graag nog verder aan rekenen. Als er ook prijskaartjes opgehangen mogen worden aan gezondheid van gewas, vee en mens, aan de bekalkende waarde van steenmeel en aan de betere stikstofefficiëntie, verwachten zij dat het gebruik van steenmeel, zo'n 400 euro bij 2 ton per hectare, eerder terugverdiend is.
Veevoerleverancier Harry Eckhardt uit Jipsinghuizen is betrokken bij het project. Hij stelt dat het behoud of het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid voor de toekomst van groot belang is. Volgens Eckhardt is reparatie van de slijtende Veenkoloniale bodems noodzaak.
Lees meer over het steenmeelproject in de Veldpost van 6 februari. Op akkerwijzer is een film te bekijken met uitleg over het project bij de deelnemende akkerbouwers en veehouders. Meer achtergrondinformatie over steenmeel staat op www.steenmeel.info.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Steenmeel.info