Enzymen in aardappelloof werken tegen Erwinia
In het vooronderzoek werden eiwitten uit loof van het ras Desirée geanalyseerd. Hierbij werden enzymen ontdekt die zorgden voor groeiremming van bacteriën uit de Erwinia-groep. Voor het vervolgonderzoek in 2015 richtten de activiteiten zich onder meer op groeiremming van hydrolysaten op Dickeya en Pectobacterium. De onderzoekers gebruikten hiervoor het ras Bildtstar.
De resultaten zijn nog niet helemaal overtuigend. Het is dan ook moeilijk om te bepalen met welke van de remmers in het loof nader onderzoek moet worden gedaan, concluderen de onderzoekers. Een andere onderzoeksvraag is: Waarom zou het ene ras gevoeliger zijn dan het andere ras? Kunnen we daar iets mee in de veredeling?
Vervolgstap is nu om een grotere pilot te draaien en te bekijken hoe de bevindingen commercieel kunnen worden benut. Hiervoor zijn de onderzoekers op zoek naar financiers.
Aardappelloof maaien en afvoeren tegen Erwinia
In een veldproef van pootgoedteler Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie en mechanisatiebedrijf Mijno van Dijk is de afgelopen twee jaar aardappelloof gemaaid en afgevoerd in plaats van geklapt. Beide ondernemers zochten naar manieren om het vrijgekomen loof te verwaarden. Naast IMEnz gingen andere partijen met het loof aan de slag, ieder op zijn eigen kennisterrein. Zo blijkt dat het loof kan worden gebruikt als grondstof voor plastic, biolaminaat en voor de lijm en coatingindustrie.
Een tweede optie is de farmaceutische industrie die stofjes uit het loof kan gebruiken voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van medicijnen, maar ook als natuurlijke verdelger van plantenziekten, waaronder Erwinia zelf. Verder biedt het loof na bewerking de mogelijkheid om weer terug te worden gebracht op het land, zodat het weer als voeding voor de aardappels geldt.
Lees ook: Veldproef: minder Erwinia na maaien en afvoeren loof