Kansen akkerbouw bij klimaatverandering op gebied energie en bodem
Vellinga zei dat hij meer betrokkenheid van de akkerbouwers in de zaal zag bij klimaatvraagstukken dan hij verwacht had. „Jullie zijn al bezig met de circulaire economie. De EU zet zwaar in op vergroening van de economie. Wij moeten iets doen wat boven in de markt zit. De afspraken in Parijs over klimaatverandering zijn vrijwillig maar er is wel een morele verplichting.” Met goedkope productie kan de akkerbouw zich niet onderscheiden op een markt die verduurzaming zoekt, denkt de klimaatdeskundige. Vandaar de focus op de top van de markt.
Volgens Vellinga zal agrarisch Nederland bij kunnen dragen aan de energieproductie. De meeste broeikasgassen komen uit de rundveehouderij. Daar ziet Vellinga nog flinke obstakels, omdat koeien altijd methaan zullen uitstoten. Akkerbouwers kunnen besparen op energie, energie maken uit zon en wind en hun bodems als koolstofopslag gebruiken. „Koolstof in de korte cyclus van zaai naar consumptie draagt niet bij aan terugdringen van broeikasgassen, de lange cyclus wel.” Met die lange cyclus bedoelt Vellinga de opslag van koolstof in de bodem als stabiele organische stof.
Andere kansen liggen in een veranderend consumptiepatroon en dichter bij huis produceren van voedsel en voer. Het vervangen van dierlijke eiwitten in het menu door plantaardige is deel van de oplossing. Gerelateerd aan deze trends ziet Vellinga kansen voor biobased grondstoffen voor de industrie, zilte teelten en de behoefte van de consument aan gezonde en traceerbaar verantwoord geproduceerd voedsel.
Regelgeving
De landbouwsector gaat te maken krijgen met overheden die regels gaan opstellen voor de productie, denkt Vellinga. „Je kunt je niet voorstellen dat er regelgeving komt voor de energiesector en niet voor de boeren.” De klimaatprofessor denkt dat akkerbouwers de overheid voor kunnen zijn door nu strategische keuzes te maken. Stoppen met ploegen is een mogelijkheid. Andere kansen liggen in besparingen in energiegebruik op de akker en op het erf en andere grondstoffen. Kunstmeststikstof zou bijvoorbeeld gemaakt kunnen worden met zonnepanelen.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes