LTO: Europees verbod glyfosaat geen milieuwinst
Glyfosaat is voor de Nederlandse land- en tuinbouw een belangrijk middel in de bestrijding van wortelonkruiden in de akkerbouw en de boomkwekerij en in de bestrijding van kweek in grasland, zegt LTO Nederland. Baecke: „Nederlandse boeren en tuinders gebruiken glyfosaat fundamenteel anders dan boeren en tuinders in andere landen. In Amerika worden bijvoorbeeld gewassen geteeld die genetisch resistent zijn gemaakt tegen glyfosaat, waardoor het gebruik van het middel per hectare daar heel hoog is. Dat is hier absoluut niet aan de orde. Maar dat Amerikaanse gebruik bepaalt wél het beeld van glyfosaat in de Nederlandse media.”
Volgens Baecke worden toepassingen van glyfosaat beoordeeld door het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) op risico’s voor mens, dier en milieu en is het daarbij veilig bevonden. De European Food Safety Agency (EFSA) heeft afgelopen jaar in opdracht van de Europese Commissie een volledige herbeoordeling van glyfosaat uitgevoerd. De EFSA ziet volgens Baecke geen aanleiding glyfosaat te verbieden vanwege gezondheidsrisico's.
Schoner, Groener, Beter
LTO Nederland legde ambities voor een minder milieubelastende gewasbescherming vast in het actieplan ‘Schoner, Groener, Beter’. Een geïntegreerde gewasbescherming (bijvoorbeeld door ook de mogelijkheden van mechanische onkruidbestrijding maximaal te benutten) en het selectief inzetten van beschikbare middelen (biologisch of chemisch) zijn daarbij leidend, aldus de boerenorganisatie.