‘Als het vanuit jezelf komt, gebeurt er iets’
Hedwig Boerrigter vervult vanaf 1 april 2016 de functie van directeur bij Stichting Veldleeuwerik. Zij volgt dan Henk Heinhuis op, die in oktober vorig jaar zijn vertrek aankondigde.
Idealistisch
Boerrigter werkte na haar studie plantenveredeling negen jaar bij verschillende zaadveredelingsbedrijven. Aansluitend werkte ze onder meer bij Senter, een voorloper van de Rijksdienst voor Ondernemerschap. Sinds 2012 werkt ze bij de provincie Flevoland als projectmanager, verantwoordelijk voor het economische uitvoeringsprogramma Floriade. Daar kwam ze weer terug bij waar het voor haar allemaal begon, zegt Boerrigter. „Ik ben in Wageningen gaan studeren omdat ik me druk maakte over het milieu en gezonde voeding. Hebben we straks wel voldoende voedsel om de wereld te voeden. Heel idealistisch. Na mijn werk bij de zaadveredelingsbedrijven ben ik meer de innovatiestimulering ingegaan en dat doe ik nu nog. De Floriade richt zich ook op het voedsel van de toekomst, en een duurzame ontwikkeling daarvan. Met mijn nieuwe baan bij Veldleeuwerik komt alles wat ik tot nu toe heb gedaan samen.”
Boerrigter zegt graag te werken met gemotiveerde agrariërs en partners. „Met hen trek ik graag de kar op weg naar een toekomstbestendige landbouw”, aldus de aanstaande directeur van Stichting Veldleeuwerik. „Je kunt van alles vanuit de overheid willen regelen, maar dan is het opgelegd. Als het vanuit jezelf komt, gebeurt er iets. En dat is wat ik zie gebeuren bij de telers die zijn aangesloten bij Veldleeuwerik.”
Ambassadeurs
Het fundament van Veldleeuwerik staat, het is nu tijd om de stichting uit te bouwen. De uitdaging is nu om meer deelnemers te krijgen, zei de vorige directeur Henk Heinhuis toen hij zijn vertrek aankondigde. Boerrigter pakt die handschoen op: „Veldleeuwerik telt momenteel circa 400 deelnemers. Dit zijn de voorlopers. We moeten nu de groep aanspreken die net iets meer nodig heeft om over de streep te komen.” Daarvoor wil ze nauw samenwerken met de 400 koplopers. „Zij zijn onze ambassadeurs, zij kunnen collega’s uitnodigen om ook naar de kennisbijeenkomsten te komen.”
Haar rol ligt daarbij vooral in het verzamelen van de kennis en data die er al zijn en deze ‘vertalen’ naar die nieuwe doelgroep, zegt Boerrigter. „Bij eerdere banen was het mijn taak om andere partijen rijp te maken voor innovatie. Dat deed ik onder meer door hen informatie te verstrekken, kennis over te brengen.”
Vleugels uitslaan naar fruit, bollen en vollegrondsgroente
De Veldleeuwerik is nu vooral sterk in de akkerbouw, maar slaat zijn vleugels uit naar de fruit-, bollen- en vollegrondsgroenteteelt. Een logische stap, vindt Boerrigter. „De systematiek voor de open teelt ligt er al. Je hoeft het in feite alleen nog maar aan te passen aan de andere open teelten. Ook voor deze sectoren geldt dat de telers veel van elkaar kunnen leren door bij elkaar te komen, en over ontwikkelingen op hun eigen bedrijf te praten.”
Zou Veldleeuwerik zijn systematiek dan ook nog kunnen uitvouwen naar de dierlijke sectoren? „Ik sluit niets uit, want ook dierlijk en plantaardig kunnen van elkaar leren. Maar voorlopig houden we het bij de plantaardige sectoren.”
De komende tijd richt Boerrigter zich op een nadere kennismaking met de organisatie en de mensen er omheen. „Eerst voortbouwen op wat er nu staat. Daarna kan ik kijken waar ik nieuwe impulsen kan geven.”