Wachten op steriele wortelvlieg

Technisch is er heel veel mogelijk. Dat blijkt wel uit het overzicht dat Geert Horlings van De Groene Vlieg Bio Control laat zien op zijn laptop: steriele vliegen in alle soorten en maten, gerangschikt op de landen waarin met deze dieren de Steriele Insecten Techniek (SIT) wordt toegepast. De Groene Vlieg Bio Control, één van de weinige commerciële partijen op de wereld die zich met deze techniek bezighoudt, kijkt naar heel veel insecten en de mogelijkheden.
In de peenteelt is de wortelvlieg een groot probleem: de vlieg kan veel schade veroorzaken in de peen. „Je kunt voor heel veel insecten deze techniek toepassen. De tijd is er rijp voor. De retail wil het, consument wil het.” Waarom brengt De Groene Vlieg Bio Control deze dan nog niet op de markt? De ontwikkeling van een SIT vraagt veel onderzoek en investering. „Is de sector te investeren in onderzoek, of is de teler bereid de benodigde prijs voor SIT te betalen, of zijn er nog voldoende betaalbare alternatieven.”
Imago
Een steriele peenvlieg zou een welkome aanvulling zijn, zegt Frank Druyff van zaadbedrijf Hazera. „Het zou goed zijn voor het imago als de peensector met deze techniek plagen zou kunnen bestrijden.” De bottleneck is het areaal, denkt Druyff. „In Nederland hebben we circa 24.000 hectare uien en maar 6.000 hectare peen. Dat is een factor 4, en op wereldniveau is dat nog groter.” Nadeel van een steriele vlieg is volgens Druyff dat het alleen die ene plaag aanpakt. „Een coating helpt bijvoorbeeld ook tegen ritnaalden. Zo bekeken is een coating beter.”
De mogelijkheden zijn er en de potentie is enorm, zegt Horlings over de wortelvlieg. „Maar zo lang er goedkopere alternatieve oplossingen zijn, zal het waarschijnlijk geen vlucht nemen.” Het feit dat zaadcoating in toenemende mate onder druk staat, zal mogelijk een kentering brengen. „Maar een verbod op gecoat zaad verwacht ik nog niet binnen enkele jaren.” Een goede zaak, voegt Horlings daar aan toe. „Er is juist behoefte aan dat chemische en biologische oplossingen naast elkaar mogelijk blijven.”
Lees het volledige artikel in de regiokranten Veldpost, Stal & Akker en Agraaf die zaterdag 5 maart zijn verschenen