Graanmarkten krijgen even lucht

Short covering trokken donderdag de tarwenoteringen wat op. Ondersteund door regionale minder gunstige weersontwikkelingen. India bijvoorbeeld verwacht voor de komende campagne een krimp van de tarweproductie als gevolg van te weinig neerslag. De outlook voor 2016-17 varieert tussen 82 tot 94 miljoen ton. Een zeer wijde spread, nog weinig betrouwbaar maar wel brandstof voor de bulls in de graanmarkt.
Marokko, de tweede tarweproducent van Afrika, verwacht meer graan te moeten importeren. Ook hier is droogte de oorzaak van een lagere opbrengst. Het derde land met een lagere opbrengst is Oekraïne die een krimp van ongeveer 20 procent verwacht met als oorzaak de droogte in de afgelopen herfst. In het algemeen zijn de mondiale klimatologische omstandigheden goed en zijn de situatie van India, Marokko en Oekraïne geen verrassing voor de markt. Ze zijn en blijven wel latent aanwezig om kopers te animeren op deze lage koersen.
Egypte (GASC) kocht 180.000 ton tarwe voor $184,71 C&F per ton van Roemenië en Oekraïne. Het is de laagste tendernotering van deze campagne. Slechts 6 boten werden geschreven voor deze tender. De beperkte belangstelling is het gevolg van het wantrouwen jegens de Egyptische autoriteiten die recentelijk de reguliere kwaliteitsvoorwaarden aanscherpten. Ondanks toezeggingen om de standaard condities weer te hanteren, is het vertrouwen geschaad. Franse bedrijven boycotten de tender ondanks de druk van toenemende voorraden.
Soja veerde vandaag op nadat China positief berichtte over de soja-import. Als gevolg van de toenemende binnenlandse varkensproductie wordt er meer soja geïmporteerd. Volgens het bedrijf Cofco Futures is er tot eind februari 83 miljoen ton ingevoerd, een stijging van 6 procent op jaarbasis en 1,5 miljoen ton meer dan de cijfers van USDA.
Matif tarwe maart €144,25 (+€0,75)
JB © DVW