ABN Amro: boeren kunnen meer leren van collega's in andere sector

ABN Amro concludeert dat er winst valt te behalen als de informatievoorziening tussen schakels in de keten beter is. In veel ketens is er onvoldoende marktinformatie beschikbaar voor producenten. Maar juist deze transparantie in een keten is een basisvoorwaarde voor vraaginschatting en prijsvorming, aldus het rapport van de bank.
'Goede samenwerking in de keten helpt om een eenduidig verhaal over je product te communiceren. Dit gaat bijvoorbeeld goed als er gewerkt wordt met een sterk imago of merkproposities zoals in de zuivel en bij telersverenigingen van glasgroentetelers die relaties opbouwen met retailers. De balans tussen samenwerken en zelfstandigheid is in iedere keten anders maar een goede, transparante, afstemming maakt de kans op stabieler inkomen voor iedereen in de keten groter', stellen de makers van het rapport.
Onderlinge verschillen
Het gemiddelde inkomen van de agrarische ondernemer verschilt sterk. In de afgelopen tien jaar realiseerden akkerbouwers en glasgroentetelers (> 50.000 euro) gemiddeld het hoogste inkomen en bleven varkenshouders (< 20.000 euro) achter. „Ook de grote verschillen binnen de sectoren geven aan dat er kansen zijn voor ondernemers. Er zijn immers ondernemers die meer rendement halen door binnen hun keten onderscheidend te zijn. Clusters van bedrijven die elkaar versterken en een goede kennisinfrastructuur helpt agrarische ondernemers om zich verder te ontwikkelen en aan te passen aan veranderende marktomstandigheden. Dit vergroot de concurrentiekracht”, zegt Pierre Berntsen, Directeur Agrarische Bedrijven van ABN Amro.
Aardappeltelers
Het rapport geeft voorbeelden van ondernemerssituaties in verschillende sectoren. In de akkerbouw dient de consumptieaardappelteelt als voorbeeld: 'De betrouwbaarheid van Nederlandse akkerbouwers ligt op een hoog niveau. De ketenpartijen kunnen hun verwerking en afzet goed plannen doordat ze goede afspraken kunnen maken over leveringstijdstip en kwaliteitsniveau', zegt het rapport. 'Akkerbouwers hebben de laatste jaren fors geïnvesteerd in kwaliteitsverbetering door vakmanschap, precisielandbouw, rassenkeuze en bewaring. Ook voortdurende verduurzaming van productiemethoden als gevolg van wet- en regelgeving en eigen initiatieven, komen de kwaliteit ten goede.' Volgens ABN Amro Helpt de diversiteit aan gewassen op akkerbouwbedrijven bij het opvangen van schommelingen in markt en inkomen.
Beperkt inzicht in de markt, waardoor akkerbouwers moeilijk het meest gunstige verkoopmoment kunnen bepalen, is een lastig punt voor de aardappeltelers, zegt ABN Amro. Tussen akkerbouwers binnen een productgroep is weinig samenwerking. Doordat er veel handelaren en commissionairs actief zijn, is de markt versnipperd.
De toegevoegde waarde wordt bij aardappelen vooral verder in de keten bepaald, ondanks stevige consumentenmerken, zegt de bank. De akkerbouwer heeft hier weinig grip op en profiteert niet van de extra marge die wordt gemaakt op de consumentenproducten.