Supersnel internet 5G helpt boeren
Samen met nog vijf andere akkerbouwers en een begeleider begon Derk Gesink in 2014 een precisielandbouwgroep Agrofuture om alle innovatieve landbouwkundige ontwikkelingen te bestuderen en zoveel als mogelijk praktisch toe te passen. Afgelopen jaar kreeg de boerenstudieclub van de Economic Board Groningen de vraag of ze zich willen verdiepen in de landbouwkundige mogelijkheden van de nieuwe generatie van supersnel draadloos internet: 5G.
Fotograferende drone
Afgelopen zomer vloog voor het eerst in de Groninger geschiedenis een fotograferende drone over het land van akkerbouwer Derk Gesink in Mensingeweer. Het was even spannend of de beelden van het akkerbouwland goed genoeg waren om er praktisch wat mee te kunnen doen.
Maar het ging goed. „We zagen op het veld aardappelplanten staan met veel en weinig loof. Uit bodemonderzoek daarna bleek dat erin het land met weinig loof veel zwaardere kleigrond zit met relatief veel stikstof”, zegt Derk Gesink. „Interessante informatie waar ik wat mee kon. Ik ben op een geheel andere manier gaan bemesten. Ik was gewend mijn akkers egaal te bemesten. Nu kan ik mijn pootgoed preciezer bemesten door op sommige plekken meer of minder te strooien.”
5G testen voor optimalisatie teelt
De komende jaren worden bijzonder, verwacht de akkerbouwer. „Wij mogen in Noord-Oost Groningen testen wat 5G voor de toekomst voor het platteland kan betekenen en hoe wij ermee onze teelt kunnen optimaliseren. Tal van ideeën hebben we in onze toekomststudiegroep om uit te proberen.
Lees het volledige interview in de Veldpost die zaterdag 12 maart is verschenen
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Ellen Meinen