Vandinter Semo wil hogere productie glutenvrije haver

„Er bestaat een steeds groter wordende vraag van consumenten naar glutenvrije haver. Het gaat vaak om mensen die kampen met een allergie van gluten, de zogenaamde coeliakiepatiënten. In Nederland is namelijk alleen haver te koop die vermengd is met tarwe én haver die niet volledig gescheiden is gebleven bij de productie van glutenbevattende granen. Daar komt nu verandering in", zegt directeur Bert-Jan Van Dinter
Bodemvruchtbaarheid
Akkerbouwers kunnen er meer mee verdienen per hectare dan wanneer ze wintertarwe verbouwen, stelt hij. „Daarnaast is het bekend dat haver een rol van betekenis kan spelen voor de bodemvruchtbaarheid.”
Vandinter Semo heeft met dertig gangbare en biologische akkerbouwers in Flevoland, Dedemsvaart en Scheemda een contract afgesloten. Om hoeveel hectare het precies gaat, wil de directeur liever niet naar buiten brengen. „Onze schatting is dat de telers 6,5 ton per hectare zullen oogsten.”
Lees het volledige interview in de Veldpost van zaterdag 12 maart
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Mariska Eggens