Rol onderzoek BO bij ketenoverschrijdend belang

„De brancheorganisatie bemoeit zich niet met wat in de ketens geregeld kan worden. Dat wat dat te boven gaat is het natuurlijke jachtterrein van de BO”, zei Elema. De brancheorganisatie voor de akkerbouw is pionier op het gebied van landbouwonderzoek. „We zijn de eerste die een verbindendverklaring heeft en gaan samen met het ministerie van EZ ontdekken hoe het precies het beste werkt.”
De verbindendverklaring verplicht alle akkerbouwers, wel georganiseerd in LTO en Nederlandse Akkerbouw Vakbond of niet, om hun bijdrage te geven aan het onderzoek. Met het ministerie zoekt de BO uit hoe iedereen betaalt. Het liefst gebruikt het BO de gegevens die via de opgaves bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) binnenkomen. Telers moeten dan wel toestemming geven dat de cijfers voor hectares gebruikt mogen worden.
Onderzoeksvoorstellen
Bij de BO Akkerbouw liggen 139 voorstellen voor onderzoek. Volgens Tjitse Bouwkamp, organisator van het collectief onderzoek bij de BO, is het van belang dat uitkomsten van landelijk onderzoek toepasbaar te maken zijn voor de telers. Ruim honderd boeren scoorden daarom alle onderzoeksvoorstellen op geschiktheid. Deze maand praten de telers en het bestuur van de BO verder over welke keuzes gemaakt moeten worden.
Volgens voorzitter Jaap van Wenum van LTO Noord Akkerbouw zal de score van de boeren heel zwaar wegen in de toekenning van onderzoeksgeld. Hij vindt draagvlak voor de keuzes belangrijk en wil dat bij de start van de nieuwe structuur goed naar buiten brengen. „We zullen ten hoogste als er hele goede argumenten zijn, bijvoorbeeld als onderzoek al elders gebeurt, voorstellen die hoog gewaardeerd worden door de telers opzij leggen.”
Bouwkamp noemt een aantal onderzoeksgebieden die een goede plaats kunnen hebben in het collectief gefinancierde onderzoek: een bodemkwaliteitsplan, aaltjesschade, bemestingsonderzoek of slim gebruik van data.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes