Pius Floris: Stop met kunstmest
Sinds Pius Floris in het Europese LIFE11-project 25 hectare uitgemergelde en dode grond op overtuigende wijze tot leven bracht, duiken de nationale en internationale media bovenop hem. Samen met Spaanse wetenschappers liet hij zien dat je met een combinatie van micro-organismen en mycorrhiza in een onberegende teelt een betere opbrengst kunt bereiken dan met kunstmest en beregening.
Onorthodox werkwijze
Ook onder Nederlandse akkerbouwers bestaat belangstelling voor zijn manier van werken, terwijl die toch behoorlijk onorthodox is. Zo vertelt hij op studiebijeenkomsten doodleuk dat akkerbouwers moeten stoppen met het gebruik van kunstmest, niet dieper dan 15 centimeter moeten ploegen en niet klakkeloos de adviezen van hun gewasbeschermingsmiddelenleverancier moeten opvolgen. Geen alledaagse boodschap dus.
Toch wist hij een groep gangbare akkerbouwers te overtuigen om zijn aanpak eens op een paar hectare te proberen. Deze telers gaan dit jaar in hun uien of aardappelen geen kunstmest gebruiken, maar uitsluitend plantaardige meststoffen, aangevuld met mycorrhiza, bacteriën en humusproducten. „Die combinatie moet de bodem kickstarten, of eigenlijk reanimeren, want de patiënt is ernstig ziek”, aldus Floris.
Lees het volledige interview in het vakblad Akker van zaterdag 23 april