‘Oplossing phytophthora niet in cisgenese maar in rassenkeuze’
DuRPh maakte deze week bekend aardappelplanten te hebben ontwikkeld waarvoor tot 80 procent minder chemische bestrijdingsmiddel tegen phytophthora nodig is. Deze aardappel is gevonden dankzij de techniek van cisgenese: genetische modificatie met genen van wilde aardappelsoorten.
‘Deze nieuwe gentechnieken leiden af van de problemen waar het in de duurzame voedselvoorziening werkelijk om gaat, zoals de toenemende bodemdegradatie wereldwijd, de bedreigingen van de biodiversiteit en van de welstand van de kleine boeren, oftewel van ruim driekwart van alle boeren in de wereld’, stelt Buizer.
'Met belastinggeld gefinancierd'
Patent-gelinkte gentechnieken drijven boeren tegen hun wil in de armen van grote agrochemie-corporaties, meent hij. Het enthousiasme van de onderzoekers van Wageningen UR over cisgenese deelt hij dan ook niet. ‘Het is van de zotte dat dit DuRPh-onderzoek met belastinggeld is gefinancierd, terwijl het bedrijfsleven en Wageningen UR hier uiteindelijk van willen profiteren via patenten. Op deze nieuwe vorm van gentechniek zit verder niemand te wachten. Bovendien er bestaan al smaakvolle resistente aardappelrassen.’
Lees ook:
‘Met rem op cisgenese raakt EU resistente aardappel kwijt’
‘Ook met cisgenese raakt resistentie doorbroken’
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Bertus Buizer
Beeld: Stefan Buning