‘Ook met cisgenese raakt resistentie doorbroken’
Phytophthora is een oomyceet of waterschimmel. Dat maakt de schimmel lastig omdat deze zich zeer snel aanpast aan de veranderde omstandigheden, zegt Floris. ‘Met klassiek kruisen konden resistenties worden ingebouwd die het een of twee jaar volhielden. Met cisgenese kan het wat langer duren maar de resistentie wordt zeker doorbroken.’
Hoge rekening voor de boer
Tegen de tijd dat de resistenties worden doorbroken, worden er ook weer nieuwe bestrijdingsmiddelen aangeboden die de veranderde aardappelziekte weer kunnen onderdrukken, verwacht hij. Het zijn de boeren die hiervoor dan weer een hoge rekening gaan betalen.
Het grote probleem achter al het onderzoek naar de aardappelziekte en alle andere plantenziekten is dat er wordt gewerkt op bestrijding, stelt hij. ‘Planten en ziekten zijn beiden natuurlijke organismen die de genetisch vastgelegde ‘wil’ hebben om te overleven. Een gezonde aardappel zal veel stoffen kunnen aanmaken om te voorkomen dat zij worden aangetast. De schimmels zullen altijd hun best doen om de afweer te omzeilen. Hetzelfde geldt voor bestrijdingsmiddelen. Elke vorm van bestrijding leidt tot resistentie.
Objectiviteit gaat verloren
Er zijn al miljarden in geïnvesteerd en die zullen ooit door iemand moeten worden betaald. ‘Er zijn veel onderzoekers, universiteiten en bedrijven bezig met cisgenese en iedereen die met deze materie bezig is geeft vanzelfsprekend een positief beeld zoals een autoverkoper het merk zal aanprijzen waar hij of zij voor werkt. En dat is in zekere zin riskant omdat met het enthousiasme en de specialisatie van de onderzoekers de objectiviteit verloren gaat.’
Lees ook:
‘Met rem op cisgenese raakt EU resistente aardappel kwijt’
‘Oplossing phytophthora niet in cisgenese maar in rassenkeuze’
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Pius Floris
Beeld: Fenneke Wiepkema