Plantum: we zijn er nog niet met octrooi en kwekersrecht
Het nader kijken van de Europese Commissie naar de wetten moet volgens Plantum resulteren in een Biotechrichtijn die is bedoeld voor het patenteren van biotechnologische uitvindingen en niet voor reeds in de natuur voorkomende planteigenschappen. Op middellange termijn zullen er nog aanvullende maatregelen volgen die gericht zijn op het verbeteren van de kwaliteit en omgang met de echte biotechnologische uitvindingen, zo meldt Plantum in een persbericht.
In het oude kwekersrecht werden rassen die bedrijven ontwikkelden beschermd, maar was al het uitgangsmateriaal beschikbaar voor alle kwekers. Nu liggen er honderden verzoeken om patenten op planteneigenschappen bij het Europese Octrooibureau. In dat bureau werken de 28 EU-staten samen en 10 andere Europese staten. Als de herformulering van de wet zo is gedaan dat de Europese Unie daar mee in kan stemmen, verwachten de lidstaten dat ook de niet-lidstaten zich zullen aansluiten bij die regels.
Verzet
De wetgeving die sinds kort geldt in Europa voor veredelaars en zaadfirma's riep direct al verzet op. Onder Nederlands voorzitterschap werd een symposium georganiseerd om de problematiek van patenten op planteneigenschappen en de gevolgen voor de in Nederland bijzonder belangrijke veredelingssector onder de aandacht te brengen. Het ingevoerde systeem leidt tot meer juristen en minder veredelaars en minder rassen, was een geluid op dat symposium. Dat heeft vergaande gevolgen voor de verdere keten en de consument. De meeste veredelingsbedrijven verenigd in Plantum staan niet achter de wet zoals die er nu ligt.
De problematiek wordt nu ook breed erkend door de Europese politiek. Eind vorig jaar sprak het Europees Parlement zich al stevig uit middels een resolutie waarin werd opgeroepen tot een juridische interpretatie tegen de octrooiering van natuurlijke planteigenschappen. De Europese Commissie heeft nu toegezegd dit op korte termijn te gaan doen.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Ruth van Schriek