'Beste keten wint concurrentieslag, niet beste individuele bedrijf'
In het bijzijn van de schoolleiding en de andere lectoren van de school tekende Peter Kooman de voor zijn lectoraat. Hij sprak duidelijk uit wat de toekomst aan veranderingen voor de Nederlandse aardappelketen zal brengen. Volgens Kooman is de naam van de sector goed, maar is het niet vanzelfsprekend de voorsprong te behouden. In deze snel veranderende wereld staat de volgende vraag centraal: Hoe houden we de aardappelketen toekomstbestendig in tijden van snelle veranderingen? Dat was een belangrijk punt dat besproken werd tijdens de inauguratie.
Een keten kan een sterke positie bereiken door duidelijk te maken voor welk doel zij produceert. Goed communiceren aan ketenpartners aan welke eisen en voorwaarden moet worden voldaan om dat doel te bereiken is een tweede punt. En als laatste dient de keten zich zodanig in te richten dat het voor ieder partner in de keten het meest opbrengt als er aan de gevraagde eisen wordt voldaan. Dus in iedere schakel moet goede kwaliteit beloond worden.
Concurrentie vermogen
Het lectoraat gaat de komende jaren bijdragen aan het verbeteren van de ketens door middel van onderzoek en onderwijsontwikkeling. Hierbij zullen innovaties binnen de ketenschakels die leiden tot betere kwaliteit en het beter afstemmen van de keten op basis van (big)data-analyses centraal staan.
Op deze manier kan de Nederlandse aardappelketen beter kwaliteit tegen een lagere kostprijs leveren en daardoor ook in de toekomst concurrerend blijven. Kooman: ,,Binnen het lectoraat gaan we onder meer aan de slag met de kwaliteit van pootgoed. Ook doen we onderzoek naar bewaring van aardappelen en het voorkomen van verliezen. Nederland heeft een sterke aardappelsector. Een beter afstemming van de keten is een voorwaarde om onze positie te versterken.’’