'Met simpele oplossing puntemissies te voorkomen'
Klompe bouwde de reinigingsplek voor de spuit vlak bij zijn bedrijf. Het afgespoelde water met daarin middelenresten komt terecht in een zaksloot met compost. Twee maal per jaar mag hij zijn spuitmachine op deze plek reinigen.
Vragen van telers gingen over of de zaksloot al het water aankan dat bij het schoonspuiten wegloopt. De ervaring van Klompe is dat dit genoeg is. Er komt niet veel water aan te pas als voor de reiniging van de spuit een hogedrukspuit gebruikt wordt.
Een andere vraag was of de compost in de zaksloot ook eens in de zoveel tijd vervangen moet worden. Die ervaring heeft Klompe nog niet. Het systeem zorg nu voor voldoende afbraak. Mogelijk is vervangen van de compost na enkele jaren goed voor de werking. Bij de PhytoBac is ook de ervaring dat het helpt om nieuw stro en compost te gebruiken.
Subsidie
Voor de bouw van de reinigingsplaats kreeg Klompe een paar jaar geleden een subsidie. Hij verwacht dat binnen het project 'Schoon water voor Zeeland' opnieuw subsidies beschikbaar komen voor telers. Door erfemissies te voorkomen, blijft werken met een breed middelenpakket voor de akkerbouw mogelijk. Het aantreffen van piekbelastingen met middelen zet overheden aan tot een strenger beleid.
Volgens Lein de Visser van CZAV komt meer dan de helft van de overschrijdingen die waterschappen nu meten door erfemissies. „We werken er daarom aan om dat te voorkomen. Doel is om deze emissies binnen enkele jaren naar nul te brengen. Op erfemissiescan.nl kunt u zelf onderzoeken waar de verbeteringen op uw eigen bedrijf mogelijk zijn. ”
Tijdens de bijeenkomst voor de telers in Dreischor passeerden veel systemen voor het reinigen van de spuit, intern en extern, en het verwerken van restvloeistof en spuitreinigingswater de revue. Prijzen varrieren afhankelijk van het systeem en de capaciteit ervan tussen enkele duizenden en 10.000 euro.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Ellen Meinen