NAV opent zelf meldpunt Oneerlijke Handelspraktijken

Bij de proef met een meldpunt werden geen klachten ingediend, maar volgens de NAV ligt dat aan een verkeerde opzet:
- er konden alleen klachten worden ingediend tegen bedrijven die de gedragscode hadden ondertekend, maar de partijen waar de boeren mee te maken hebben hadden dat niet gedaan;
- alleen gebundelde klachten van meerdere boeren tegen hetzelfde bedrijf konden worden
ingediend; - in de stuurgroep die de klachten zouden behandelen zaten één boerenvertegenwoordiger tegen twee vertegenwoordigers van afnemers en
- boeren waren niet gerust op een anonieme afhandeling.
'Minister Kamp heeft uit het uitblijven van klachten geconcludeerd, dat er kennelijk geen problemen zijn in de agrosector, ondanks onze brief met bezwaren en ondanks de ook aan hem verstuurde uitslag van de NAV-ledenpeiling waaruit bleek dat bijna driekwart van de respondenten wel oneerlijke handelspraktijken heeft ervaren', meldt de akkerbouwvakbond.
De NAV denkt dat er wel degelijk sprake is van oneerlijke handelspraktijken in de agrosector en voelt zich in die mening gesterkt door de vele reacties op persberichten over dit onderwerp, zoals over het HAK-Jumbo conflict. Daarom heeft de NAV besloten een meldpunt op de eigen website op te zetten, waar alle primaire producenten hun verhaal kwijt kunnen. De NAV gaat deze klachten bundelen in een zwartboek wat vervolgens aan de minister en de Tweede Kamer zal worden aangeboden. De vakbond garandeert daarbij anonimisering van de gegevens.
De NAV roept alle boeren en tuinders op om praktijken, waarbij men zich voor het blok gezet
voelde door een afnemer of waarbij er anderszins sprake was van oneerlijke druk te melden
op de website.
De NAV streeft naar het instellen van een onafhankelijke autoriteit. Minister Kamp heeft eerder aangegeven dat hij dit niet uitsluit, mits aannemelijk is dat er een probleem is.