Groei groenbemestersmengsels door GLB en interesse bodemweerbaarheid
Naast de impuls door vergroeningseisen aan de akkerbouw ziet Deckers ook belangstelling bij akkerbouwers die hun bodemweerbaarheid willen verbeteren. „Binnen de vergroening hebben de boeren massaal gekozen voor groenbemesters. Binnen die mengsels zie ik twee types: een die voor 97 procent uit één soort bestaat en 3 procent wat anders om aan de vergroening te voldoen en een ander, meer complexer mengsel van veel soorten die ieder een eigen functie hebben.”
In die laatste groep wil DSV zich verder specialiseren. „De functionaliteit van de mengsels, daar ligt onze filosofie. We doen dat ook in andere landen. Het werkt en krijgt navolging.” Deckers krijgt regelmatig vragen over aaltjes vermeerdering door planten in het mengsel. Zijn ervaring is dat dit niet optreedt. „Wij mikken meer op de totale bodemweerbaarheid en niet op het onderdrukken van één schadelijk aaltje. We hebben ook mengsels die aaltjes onderdrukken. Het HLB onderzoekt de werking voor ons.”
Veredeling
Verbetering door veredeling is volgens Deckers altijd belangrijk. Dat kan zitten in sterkere planten of eigenschappen aanpassen aan het teeltgebied. „Erwten in het mengsel mogen bijvoorbeeld wat wintervaster of de Japanse haver mag wat later in bloei komen. We zetten daar kwekers op die daar helemaal op focussen.”
Om de markt in de nabije toekomst te blijven bedienen met innovaties op het gebied van groenbemesters worden de veredelingsactiviteiten van DSV Zaden uitgebreid in Ven-Zelderheide. De extra veredelingsactiviteiten in Ven-Zelderheide richten zich op meerdere soorten groenbemesters. De rassen die worden ontwikkeld zijn bestemd voor zowel de Nederlandse als de internationale markt.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: DSV