NAK verhoogt tarieven met 8 procent
Jan Duijsens, algemeen directeur van de NAK, schrijft de tariefsverhoging onder meer toe aan verhoging van het investeringsniveau. „We moeten meer investeren dan we de afgelopen tien jaar hebben gedaan. Onze spullen zijn verouderd.” Hij kaart ook de PRM-wetgeving (Plant Reproductive Material) aan. „Daar moeten we over drie jaar klaar voor zijn.” Operationeel directeur Nancy Rietbroek voegt toe: „We moeten met al onze medewerkers het werk kunnen doen wat we dagelijks moeten leveren. Dat betekent dat we moeten investeren.” Tevens wordt er in 2025 door de NAK gewerkt aan een kostenbesparingsprogramma.
„We hebben lang de tarieven relatief weinig verhoogd. Dit is het tweede jaar van een forse tariefsverhoging. Hopelijk wordt dat in de toekomst minder, maar dat is van veel factoren afhankelijk. Het streven is om in 2027 weer bij budgetneutraal uit te komen”, zegt Duijsens. De NAK behaalde in 2024 een omzet van ruim 26 miljoen euro met een verlies van ruim 1 miljoen euro. Voor 2025 is er een verlies begroot van 1 miljoen euro.
Phytophthora
Tijdens de online telersvergadering van de NAK waarin de tariefsverhoging werd toegelicht, kwam ook de vraag binnen of er dit jaar extra mensen kunnen worden ingezet voor de controle op Phytophthora, zodat de keurmeesters zich kunnen bijven richten op de veldkeuring. Rietbroek zegt daarover: „De controle op Phytophthora is een opdracht die wij krijgen van de NVWA en het budget daarvoor wordt vooraf bepaald vanuit het ministerie. Daar heeft de sector ook invloed op. BO Akkerbouw maakt daar bijvoorbeeld afspraken over met het ministerie. Er is dus een afgeschermd budget beschikbaar en we kunnen geen geld uit andere onderdelen daarvoor halen. Extra mensen, ik zou willen dat het kon, maar we zijn afhankleijk van het budget wat we dit jaar krijgen en dat wordt niet veel meer, heb ik al begrepen. Dat is teleurstellend.”
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel