Column: Wat brengt het nieuwe jaar?
Het begin van een nieuw jaar is zo’n moment waarop we allemaal even terugkijken. Jammer genoeg is niet alles wat we vorig jaar hoopten, uitgekomen. Misschien was je zelf ziek, had je te maken met extreme weersomstandigheden, of verloor je iemand die je dierbaar was. Dat laatste herken ik helaas maar al te goed. Het zette me aan het denken over wat echt belangrijk is.
De wereld om ons heen blijft ondertussen gewoon doordraaien, vaak zonder dat we er grip op hebben. Neem bijvoorbeeld de NV-gebieden, de mestwetgeving of wateroverlast. Het zijn zaken die jou als ondernemer direct raken. En ja, soms wijzen we met de vinger naar anderen, naar de politiek of Brussel bijvoorbeeld. Begrijpelijk, want laten we eerlijk zijn, daar worden de regels nou eenmaal bepaald.
Maar de logica achter die regels is soms ver te zoeken. Beleid verandert sneller dan de natuur zelf. Nieuwe regeringen komen met nieuwe inzichten, en ondernemers moeten daarin mee - de ene dag moet je naar links, de andere naar rechts. Dat vraagt niet alleen om flexibiliteit, maar ook om doorzettingsvermogen.
Toch is er ook een constante: we blijven namelijk voedsel produceren. Of je dat nu biologisch of gangbaar doet, aan het eind van de dag willen mensen gewoon voldoende en een gezonde maaltijd op tafel. Als boer lever je daar een belangrijke bijdrage aan. En daar mag je trots op zijn, want zonder jou geen volle borden.
Dus blijf doen waar je goed in bent, maar vergeet ook niet om te genieten van de kleine dingen. We kunnen allerlei wensen uitspreken, maar we weten allemaal dat het leven grillig kan zijn. Door bewust te genieten van de mooie momenten laad je jezelf op en kun je de uitdagingen van morgen weer aan.
Proost op 2025, een jaar vol nieuwe kansen!
Erik Arts
Bedrijfsadviseur Agro Advies
Countus Accountants & Adviseurs